• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Dierenarts Tannetje Koning: jaarlijks inenten of vaccineren van de hond?

Dierenarts Tannetje Koning: jaarlijks inenten of vaccineren van de hond?

Het vraagstuk over vaccinatie bij honden ofwel inenten wordt steeds groter. Moet je jouw hond of kat jaarlijks inenten of laten vaccineren bij de dierenarts?

Tot op de dag van vandaag krijg ik netjes elk jaar een kaartje in de brievenbus van mijn dierenarts om langs te komen voor de jaarlijkse enting. Hierin zal ik waarschijnlijk niet de enige zijn.

Jaarlijks vaccineren of een titerbepaling?

Op meerdere fora lopen de meningen sterk uiteen: Jaarlijks vaccineren, één keer in de drie jaar enten of de vaccinatie in het geheel overslaan is wat je leest. Je zal jezelf ongetwijfeld hebben afgevraagd wat de voor- en nadelen, en de mogelijke gevolgen kunnen zijn van het wel of niet vaccineren van onze honden en katten.

>> Download gratis de “7-daagse Vaccinatie Cursus voor honden” zodat je precies weet op welke manier je jouw hond het beste kunt laten vaccineren

In onderstaande video vertelt Dierenarts Tannetje Koning haar mening over het jaarlijks inenten of vaccineren van honden en katten met eventuele alternatieven zoals een titerbepaling.

[av_video src=’https://youtu.be/OUYfuEEzgK4′ mobile_image=” attachment=” attachment_size=” format=’16-9′ width=’16’ height=’9′ conditional_play=” av_uid=’av-2z1s9g’]

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

​​​​Titerbepaling pensions is toegestaan

Lees Meer...

Wanneer moet je een puppy inenten?

Lees Meer...

Kosten vaccinatie voor honden

Lees Meer...

Vaccinatie voor honden versus de titerbepaling

Lees Meer...

Mogelijke gevolgen voor hond na Rabiës vaccin

Lees Meer...

Ziekte van Weil bij honden (Leptospirose)

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Pingback: DB 005 - Op Welke Manier Kun Je Jouw Hond Het Beste Vaccineren met Tannetje Koning - Dierbewust
  2. titerbepaling hebben geen nut, lees artikel……

    1. Beste Philippe, zou je de bron van bovenstaande stuk tekst kunnen vermelden? Daarnaast zie ik geen verwijzing in de tekst staan naar een onderzoek of meer informatie waar dit dan uit zou blijken.

  3. Ik heb al jaren honden en sla de enting ook wel is over en na hun 12de jaar laat ik ze helemaal niet meer enten! Ze zijn bij mij op 1 na….allemaal 14,5 jaar geworden( 7 stuks) en hebben nooit iets bijzonders gehad! Alleen onze Zwarte Labrador is 13 jaar geworden( ook een mooie leeftijd). Ook ontwormen doe ik alleen het eerste jaar, maar let wel altijd op hun ontlasting! Maar nu ik dit heb gelezen ga ik de entingen 1x in de 3 jaar doen, want al die rotzooi ingespoten lijkt mij inderdaad ook niet goed!

  4. Dierenarts mevrouw Koning is haar gewicht in goud waard!!
    Eindelijk iemand die zich tegen de gevestigde (commerciële) orde van farmaceuten en de meeste dierenartsen in, haar eerlijke mening durft te verkondigen.
    Proficiat!
    Hugo

  5. Interessant interview. Had nog wel een vraag; mijn hond zwemt graag, moet ik wel ieder jaar contra ziekte van Weil enten of kan deze ook jaren mee en moet ik aan de hand van een titerbepaling pas laten enten??

    1. Ziekte van Weil heeft naar mijn mening ook geen zin. Deze enting is gebleken houdt maar 3 maanden tot max 6 maanden. Wil je het toch doen dan heeft het nu geen zin maar pas weer in het voorjaar als het weer warm wordt. Daarbij is het 1 van de meest vervelendste prikken voor een hond en de meest schadelijke:

      Het Leptospirose (Weil) vaccin is erg discutabel op het moment.
      Uit onderzoeken van dr. Ronald D. Schultz (afgevaardigde van het Vaccination Guidelines Group (VGG) van het WSAVA) is gebleken dat de effectieve werking van dit vaccin maar 3 maanden duurt en na 6 maanden sterk afbouwt. Ook is gebleken dat bij veel honden de vaccinatie niet aanslaat. De risico’s van de ernstige bijwerkingen door de adjuvanten uit deze vaccinatie wegen voor ons vele malen zwaarder dan het eventuele risico dat een hond daadwerkelijk de ziekte van Weil zal oplopen. Deze vaccinatie biedt geen 100% bescherming. Naast dit gegeven zijn er vele Weil bacteriën in omloop, die juist niet in het vaccin zitten en een dier ziek kunnen maken, zelfs met de dood tot gevolg. Als je op you tube gaat en even dr. Schulz in tikt dan zie je een aantal interviews.. Ik plak hieronder de link.
      http://www.youtube.com/watch?v=L1Xd5ghnlJ4
      Er staan nog veel meer interessante inteviews met dr. Schulz.

    2. Zeker een aanrader om eens te kijken..

  6. Ik zou graag deelnemen aan een titersessie. Kan ik me daarvoor ergens aanmelden? Rotterdam of Den Haag e.o.
    Ik hoorde bij dierartsenpraktijk dat niet alle titerbepalingen betrouwbaar zijn. Klopt dat?

    1. Tannetje Koning is pas geweest dit jaar in Rotterdam dat zou dan weer volgend jaar zijn in principe. Aanmelden kan omstreeks februari via http://www.barfplaats.nl.
      In Den Haag zit b.v. Brenda Ooms die kan je benaderen en gewoon een afspraak maken. In Nieuwerkerk aan den IJssel zit er 1 die het doet op afspraak.

    2. Dank je Karin, Ik hou het in de gaten voor volgend jaar.

  7. Ik heb ook een volwassen hond uit het buitenland en hij heeft voordat hij de grens over mocht alle entingen gehad. Vanaf nu krijgt hij alleen entingen als het nodig is. Grote cocktail enting om de 3 jaar? Of titeren? Alle entingen die hij als pup niet gehad heeft, zijn later niet alsnog extra toegediend.

  8. LS.
    Wij hebben vorige week ons hondje ogehaald. Een 2(?) jarig teefje uit Roemenië.
    Ze heeft een Europees paspoort en zover mijn Roemeens het toelaat en ik de zegels kan begrijpen heeft ze op 12-04-2013 een vacinatie gehad met Nobivac RL én Nobivac DHPPI. Er is geen eerder vaccinatie programma van haar bekend. Nu ben ik voor een kennismaking en eventuele controle, gisteren naar mijn dierenarts gegaan. Deze vertelde dat de Novibac DHPPI enting eigenlijk voor eerste puppie entingen is en ze daar dus 3X van had moeten hebben,elke 6 tot 8 weken. Omdat het al 6 weken geleden was, en het een volwassen gesteriliseerde hond gaat zei hij dat de”coctail”die ik elk jaar trouw aan mijn honden laat geven nu wel kon. Ze heeft nu dus OOK Vanguard 7 (DA2 Pi) en Vanguard CPV-Lepto. Is hij nu overprotected te werk gegaan of????
    Toen ik de up-date naar de stichting waar mijn hondje vandaan komt stuurde kreeg ik als antwoord dat het eigenlijk nog gevaarlijk kan zijn. Terwijl mijn dierenarts me het idee geeft dat ik er juist goed aan doe !! Ik wil dat ze het goed krijgt en ziektes oplopen hoort daar niet bij. Heb ik nou in mijn vertrouwen naar hem verkeerd gehandeld???
    Vriendelijke groeten.
    Liesbeth Hoogerwerf

    1. Je had beter eerst kunnen laten titeren en ieder jaar is onzin. Nobivac zelf en Vanguard adviseren 1 x per drie jaar. Maar ook dat is naar mijn mening teveel. Er zijn gelukkig al dierenartsen die zeggen drie vaccinaties op 1 hondenleven is voldoende. Ik zou over drie jaar de hond laten titeren. Lepto vind ik ook niet nodig, google maar daar kan je genoeg over lezen. Lees ook eens op http://www.barfplaats.nl
      daar kan je ook het e.e.a. vinden in de bibliotheek.

      Karin Milovanovic

  9. Ik heb dit filmpje geliked via facebook, omdat ik hoop dat meer mensen dit ingaan zien.

  10. Afgelopen juni ben ik met een vriendin hier in Rotterdam bij Tannetje geweest. En na de uitslag gehoord te hebben heb ik spijt dat ik mijn jongste pinscher toch in feb. een cocktail heb gegeven,ik dacht dat het echt nodig was om naar buitenland te reizen. De volgende link ik echt een fantastische eindelijk duidelijk site wat nu nodig is per land/dier:
    http://www.licg.nl/x0/

    Dit is echter niet zo rabies is altijd wel verplicht. Ik ga in ieder geval met mijn oudste pinscher volgend jaar na Tannetje. De hond wordt in het pootje geprikt en inderdaad een druppel is genoeg. Je moet dan even wachten en krijg daarna de uitslag te horen. Daar schrokken wij van. Het gaat hier om een shishu (als ik het goed schrijft) die alleen de puppyprikken compleet heeft gehad, dus tot en met drie maanden. Daarna moest ze eigenlijk afgelopen oktober de jaarlijkse prik krijgen dit had mijn vriendin niet gedaan. De uitslag was dat de bloedwaarden van de parvo zo hoog!! waren ze voor haar hele leven niet meer terug hoefde te komen. Alleen over 5 jaar waarschijnlijk een hepatitus prik die helaas gepaard gaat met parvo. Ik begrijp niet helemaal waarom dat niet apart kan. Ikzelf was er voor mij al uit dat ik ook geen lepto meer wilde maar mijn vriendin twijfelde. We hebben advies aan Tannetje gevraagd en zij raadde het af het is een vervelende prik met veel bijwerkingen. Je moet je daarbij afvragen hoe vaak lepto nog voorkomt. Ze schrijft de uitslag in het dierenpaspoort, dat zou voor een pension toch voldoende moeten zijn? Ik ben zeer benieuwd als ik volgend jaar met mijn oudste pinscher gaat. Oh ja nog even de hoeveelheid die wordt ingespoten wordt niet aangepast aan de grootte van een hond dus in dat klein chihuahuatje gaat evenveel als in een paard, verschrikkelijk toch. Er zijn ook enorm veel interviews op you tube van dr. schulz (uit amerika ) hij legt het heel duidelijk uit (engels) Hij gaf in 1998 al het advies minimaal te vaccineren. Nu pas in 2006 werd het 1 keer per drie jaar vaccineren ingevoerd en tot mijn schrik hoor ik nog dat er DA’s zijn die het toch ieder jaar doen. Zelf nobivac adviseert op hun site 1 keer per drie jaar. Nu in ieder geval heb ik besloten er helemaal mee te stoppen en gewoon te gaan titeren.

  11. Ik ben me sinds ik dit jaar weer een oproepje heb gekregen voor de jaarlijkse entingen maar eens gaan verdiepen of zoveel vaccineren wel nodig is. Altijd netjes het advies van mijn dierenarst opgevolgt maar nu twijfel of deze entingen nu echt goed zijn voor de dieren of voor de dierenarts zijn portemonnee. Ik ben er zo goed als overuit dat ik mijn dieren voorlopig niet meer laat vaccineren, alleen zeer jammer dat in pensions nog alle vaccinatie`s verplicht zijn. Deze Mevrouw bedank ik voor haar eerlijke advies.

    1. Er zijn pensions die wel een titerbepaling, die je meekrijgt van je dierenarts, accepteren.
      Hierin staat hoe lang je dier nog resistent is.
      Daarbij is een titerbepaling niet zo duur hoor.
      Tussen de 40/45 euro. Denk dan hoe duur een inenting is, en je dier dan niet ieder jaar ingeënt moet worden, ben je uiteindelijk goedkoper uit.
      En het is beter voor je dier!

  12. Bij een hondenpension is de kennelhoestspuit nr. 8 verplicht.
    Is dat dan ook niet nodig??

    1. Beste Sanny,

      Als iets verplicht wordt gesteld dan kun je er waarschijnlijk niet onderuit komen. Wellicht als het pension gelooft in de werking van titeren, dat ze hiermee milder zullen zijn. Succes!

      Gr. Maurice

  13. Ik kan me helemaal vinden in jullie verhaal betreft inenten en titerbepalen, helaas mijn dierenarts niet.
    Nou moet ik eerlijk ook toegeven dat hij met argumenten kwam wat ik ook wel begreep.
    Ten eerste kan hij de titerbepaal sets per 12 stuks bestellen (dus als ik 11 andere honden kon vinden wilde hij het wel doen). Dus praktisch probleem.
    Maar hij vond het ook omslachtig en duur, het schijnt veel duurder te zijn en meer stress voor de hond.
    Er moet bloed worden afgenomen (dus huid kaal scheren en bloedafname) wat niet iedere hond prettig vind en wanneer de titers te laag zijn moet je alsnog vaccineren.
    Vooral zijn laatste argument betreft bloedafname heb ik de vraag hoe zit dit? Is een druppel niet genoeg?
    Dat het meer geld kost oké maar meer stress bij mijn hond vanwege een bloedafname ben ik niet blij mee.

    1. Beste Esme,
      Mijn ervaring met het titeren (door Tannetje) is geen stresservaring, in ieder geval niet meer dan bij een vaccinatie. Tannetje heeft maar een druppeltje nodig, dus niks kaalscheren en hele buizen bloed die afgenomen moeten worden. Ik heb in februari 2011 een dag georganiseerd in Drenthe, waar een hele groep honden getiteerd werd. Dat ging in alle rust en de honden die het eng vonden, kregen van Tannetje extra aandacht. Jammer dat jouw dierenarts er zo over denkt.

    2. Fijn dat je jouw ervaringen met ons deelt! Iedereen maakt voor zichzelf een keuze, toch lijkt titeren een erg mooi alternatief te zijn voor velen. In de toekomst komen er misschien wel meer van dit soort georganiseerde dagen.

  14. Leuk interview. Het positieve van Tannetje vind ik dat ze kritisch kijkt, óók naar het gevaar van niet enten. Het blijft altijd belangrijk alles objectief te beoordelen en af te wegen.

    1. Helemaal mee eens! Hoe meer mensen dit weten, des te beter kunnen ze de afweging maken voor hun eigen hond of kat.

  15. Hoi Anka,

    Klinkt goed en het verhaal over zieke dieren niet enten dat klopt. Hopelijk blijven je honden het beter doen dan de afgelopen tijd wat je me vertelde. Fijn dat je er iets aan hebt gehad.

  16. Goed interview met Tannetje Koning, ik ken haar niet als dierenarts maar ik volg haar altijd op Barfplaats.ik heb ook het boekje voer voor carnivoren van haar,heel interessant.Ik denk ook bij me zelf dat mijn hondje gevoelig voor de cocktail is,omdat na die 6weken toen die terugkerende darminfectie’s
    Kreeg. Afgelopen november kreeg ik een oproep van mijn vorige dierenarts en die heb ze niet gekregen van mijn nieuwe dierenarts. Omdat hij ook beweerde dat je bij zieke dieren niet moet enten.En hun ook voor titerbepaling zijn. Ben ik blij mee .Bedankt en tot de volgende keer.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?