Het grootste probleem met teken is dat ze nare ziektes bij zich kunnen dragen.
Een teek met de de Borrelia Burgdorferi bacterie kan de ziekte van Lyme bij honden en mensen veroorzaken. Een teek die deze bacterie draagt, brengt deze bacterie over zodra hij een hond of mens bijt. Niet iedere teek is geïnfecteerd, dus een hond raakt niet per definitie besmet door iedere tekenbeet.
Na een beet van een geïnfecteerde teek lopen honden het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen, maar ook lang niet alle worden honden worden ziek en vertonen symptomen, zo blijkt uit onderzoek.
Omdat teken vaak niet worden opgemerkt, worden de symptomen pas laat herkent en soms dus pas ontdekt als het al chronisch is.
Teken zitten vaak rondom de oren, oksels en liezen, maar kunnen overal op het lichaam te vinden zijn. Na de beet kan er een korstje ontstaan, soms is het zelfs warm, gezwollen en gevoelig.
De tekenbeet zelf kan in principe niet zo veel kwaad. Een tekenbeet kan jeuk, roodheid en soms een bult(je) veroorzaken, maar is doorgaans niet erg pijnlijk voor je hond. Er onstaan pas problemen als via het speeksel van de besmette teek de Lyme bacterie wordt overgebracht naar het lichaam van je hond.
Voordat de teek echter bloed gaat zuigen zorgt hij er eerst voor dat zijn snuit niet verstopt raakt. Dit doet hij door wat speeksel in de hond te spuiten en met het inspuiten van het speeksel kunnen eventuele ziektekiemen in de bloedbaan van de hond terecht komen.
Symptonen tekenbeet
De eerste symptomen van een mogelijke besmetting van een tekenbeet is bij mensen vaak een rode cirkelvormige vlek. Bij honden zie je dit meestal niet vanwege de vacht.
Het kan maanden duren voordat de symptomen van een besmetting van een tekenbeet zichtbaar worden. Niet zelden vertoont een besmette hond pas symptomen twee tot vijf maanden na een tekenbeet.
En vaak zijn het vage klachten, zoals koorts, kreupelheid, sloomheid, gewichtsverlies, gevoelige spieren, gedragsverandering en neurologsiche verschijnselen.
Er bestaat best een grote verscheidenheid aan symptomen....
Dit maakt het soms ook zo lastig, omdat de symptomen makkelijk te verwarren zijn met andere ziektes. Bij twijfel neem dan ook altijd contact op met de dierenarts!
Een mogelijke verklaring voor de verscheidenheid aan symptomen kan zijn dat de ziekte van Lyme soms voorkomt in combinatie met andere ziektes die door teken wordt overgebracht, zoals bijvoorbeeld Ehrlichiose.
De bekendste tekenziektes in Nederland zijn:
Symptomen ziekte van Lyme
Het meest voorkomende verschijnsel bij honden bij een tekenbeet is gewrichtsontsteking, dat zich uit in plotselinge kreupelheid en pijn aan de gewrichten.
Andere verschijnselen zijn:
- koorts;
- verlies van eetlust;
- uitdroging;
- sloomheid;
- gezwollen lymfeklieren;
- aantasting van de nieren;
- de dood (dit gebeurt zelden).
Belangrijk is:
- Een rode plek rondom de tekenbeet zoals we bij mensen met de ziekte van Lyme zien, neem je meestal niet waar bij de hond of kat vanwege hun vacht.
- Het ontwikkelen van een bult op de plaats van de tekenbeet zegt niets over het wel of niet ontwikkelen van de ziekte van Lyme.
Lees hier meer over de ziekte van Lyme.