• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De verassende oorzaak van de ziekte van Lyme honden

De verassende oorzaak van de ziekte van Lyme honden

Teken bij honden en de ziekte van Lyme.. Het houdt veel hondeneigenaren vaak bezig, zodra het voorjaar er weer aankomt..

Onlangs stuitte wij op een interessant onderzoek en artikel over teken bij honden en de ziekte van Lyme.

Informatie die zeker de moeite waard is om te lezen.. en in je achterhoofd te houden.

Zijn tekenbeten de primaire oorzaak van de ziekte van Lyme?

De Zwitserse onderzoeker Dr. Thomas Rau bestudeerde groepen boeren die in gebieden woonden waar Lyme vaak voor komt en waar de kans het grootst was dat ze Lyme konden oplopen, en hij vond iets interessants ...

80% van de boeren werd gediagnosticeerd met de ziekte van Lyme, maar

van die 80% vertoonde slechts 2% symptomen van de ziekte van lyme.

Dat betekent dat het overgrote deel van de boeren met de ziekte van Lyme in staat was om de ziekte zelf te bestrijden.

Dus ging Dr. Rau op zoek naar de reden waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor Lyme dan anderen.

En dit is waar het ECHT interessant wordt...

Dr. Rau ontdekte dat 100% van de mensen die volledige Lyme-symptomen ontwikkelden, tevens andere virussen hadden die het immuunsysteem onder druk zetten.

Dit is in lijn met een onderzoek dat het verband tussen bestaande gezondheidsproblemen en de symptomen van de ziekte van Lyme in de jaren '90 aan het licht bracht.

Het echte risico op de ziekte van Lyme

De Borrelia bacterie die in teken wordt gevonden veroorzaakt meestal griepachtige symptomen.

Dr. Rau's onderzoek toont aan dat ongeveer één derde van de teken Borrelia dragen. Dus als je hond door een teek wordt gebeten, heeft hij slechts 33% kans om de potentieel schadelijke Borrelia bacterie bij zich te dragen.

Als de teek geïnfecteerd is, dan zal jij of jouw hond meestal griepachtige symptomen ontwikkelen en mogelijk uitslag op de plaats van de infectie laten zien.

Dit is het eerste stadium van de ziekte van Lyme.

Dr. Rau en andere onderzoekers schatten dat slechts 10 tot 20% van de tekenbeten zal leiden tot het stadium 1 van de ziekte van Lyme.

Indien onbehandeld zal echter 30% van de gevallen van fase 1 leiden tot fase 2 (waar bacteriën de huid, gewrichten, nieren en soms ook het hart kunnen besmetten).

Je hond heeft dus ongeveer 1% tot 2% kans op de ziekte van Lyme fase 2 ... dit is het type waar de hond echt ziek van kan worden van Lyme.

Fase 3 Lyme is een chronisch stadium, dat maanden of zelfs jaren na de infectie kan optreden. De meest voorkomende symptomen zijn gewrichts- en spierpijn.

Slechts 1% van de gevallen van de ziekte van Lyme in stadium 2 gaat over naar stadium 3. Zo volgt uit onderzoek dat bij honden is gedaan.

De meeste honden worden nooit ziek van Lyme

In een studie uitgevoerd door de Universiteit van Pennsylvania werden beagles experimenteel besmet met de ziekte van Lyme.

Toch vertoonde geen van de volwassen honden symptomen van de ziekte. Dit hadden zij te danken aan hun eigen immuunsysteem dat de ziekteverwekker wist te onderdrukken. Een goed functionerend immuunsysteem is daarom ook een sterk wapen tegen Lyme bij honden

Beagle-pups, die een zwakker immuunsysteem zouden hebben dan volwassen honden, vertoonde in dezelfde studie ongeveer vier dagen lang symptomen van de infectie, zoals koorts en kreupelheid.

Na vier dagen waarin zij af en aan symptomen vertoonde werden de pups asymptomatisch. Dit betekent dat hun lichaam de infectie zonder enige behandeling had opgeruimd.

Volgens Meryl P. Littman (University of Pennsylvania's School of Veterinary Medicine) is blootstelling aan de ziekte van Lyme gebruikelijk, maar de ziekte zelf is dat niet:

"Vijfennegentig procent van de blootgestelde honden wordt niet ziek, maar ze worden wel Lyme- positief getest, wat mensen laat schrikken en doet denken dat de honden behandeld moeten worden," zegt ze. "In sommige gebieden in New England zijn 70 tot 90% van de gezonde honden Lyme-positief. Bij PennVet ontdekten we dat ongeveer 40 procent van de gezonde honden in ons gebied Lyme-positief is".

Het lijkt er dus op dat de ziekte van Lyme niet zo vaak voorkomt én dat honden het niet zo snel zullen krijgen, zelfs niet als ze geïnfecteerd zijn.

Waarom zijn we dan zo bezorgd over de ziekte van Lyme?

Meer dan alleen een tekenbeet

Dit is waar het interessant wordt...

Dr. Rau had dus ontdekt dat 100% van de mensen die volledige Lyme-symptomen ontwikkelden, tevens andere virussen hadden die het immuunsysteem onder druk zetten.

Dr. Rau ontdekte dat sommige vaccins mogelijk een co-factor/medeveroorzaker kunnen zijn voor de ziekte van Lyme (waaronder het teek-gedragen meningo encefalitis vaccin). Vaccins bevatten namelijk virussen (die een medeveroorzaker kunnen zijn) en kunnen een extra belasting zijn voor het immuunsysteem, waardoor het minder bestand is tegen ziekte.

We weten niet of het Lyme-vaccin als een co-factor/medeveroorzaker wordt beschouwd omdat dit onderzoek werd gedaan op de menselijke bevolking ... en het LYMERIX-vaccin voor de ziekte van Lyme werd slechts 18 maanden gebruikt tussen 1998 en 2000, voordat het van de markt werd gehaald te midden van meldingen van ernstige bijwerkingen en het vaccin dat mogelijk Lyme-achtige artritis veroorzaakt.

Maar gek is wel:

Het menselijke Lyme-vaccin werd van de markt gehaald uit veiligheidsoverwegingen, maar we vaccineren onze honden nog steeds met hetzelfde vaccin.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat juist dit vaccin als medeveroorzaker zou kunnen zijn, waardoor Lyme van voorbijgaande griepachtige symptomen naar een slopende ziekte voor de gezondheid zou kunnen overgaan.

Dr. Rau legt de relatie uit in deze korte video:

Andere belangrijke mede-infecties voor de ziekte van Lyme zijn onder andere:

- chronische ontsteking

- immuun suppressie

- co-infectie van andere virussen

- parasieten

- andere bacteriën en schimmels

- zware metalen en toxines

De interessante rol van Omega-3 en de ziekte van Lyme

Dr. Rau vond ook dat alle patiënten in zijn studie die fase 3 van de ziekte van Lyme hadden bereikt, ernstig onevenwichtige vetzuurprofielen hadden.

Dit is niet verwonderlijk, want wanneer de omega-3-niveaus laag zijn, kan de resulterende onbalans een ontsteking veroorzaken in het lichaam.

Om over na te denken..

Veel conventionele dierenartsen stellen dat de ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door bacteriën die door de teek worden overgebracht.

Volgens onder andere Dr. Rau is dit niet precies het geval.

Veel reguliere dierenartsen pleiten voor een aanpak van teken met chemische middelen.. zoals sprays, vaccins etc.

Maar…

als de ziekte van Lyme waarschijnlijk pas tot meer dan griepachtige symptomen zal uitgroeien als de de hond tevens een co-factor/medeveroorzaker bij zich draagt - aldus Dr. Rau -…,

…is het dan niet gevaarlijk om het immuunsysteem (als het ware dubbel) te belasten?

We “weten” dat de ziekte van Lyme alleen tot een schadelijk stadium komt als honden niet gezond zijn, toch?

Hoe maken vaccins en chemicaliën honden gezonder?

Laten we nog eens kijken naar de lijst van co-factoren / medeveroorzakers:

- We weten dat vaccins het risico verhogen;

- We weten dat chronische ontstekingen het risico verhogen... en het is bekend dat vaccins chronische ontstekingen en auto-immuunziekten veroorzaken;

- Immuun onderdrukking: van vaccins is bekend dat ze het immuunsysteem onderdrukken na toediening;

- Mede-infecties van andere virussen - nou ja, dat is de reden waarom vaccins op de markt zijn gebracht om een kleine hoeveelheid van het virus in het lichaam te brengen

- Zware metalen en toxins: vaccins bevatten aluminium, thimerosal (een vorm van kwik), MSG, formaldehyde en andere gevaarlijke toxines.

Bovendien zijn de commerciële voermerken die we onze honden voeren vaak gebrekkig in omega-3-vetzuren, als gevolg van de verwerking en verhitting van het voer.

Anyways... genoeg stof tot nadenken dus.

Hoe kun je de ziekte van Lyme voorkomen?

Reguliere dierenartsen stellen vaak voor om je hond te "beschermen" met sprays en vaccins. Wij zijn hier geen fan van en wel om meerdere reden.

Het is ieder zijn eigen keuze hoe jij je hond wil beschermen...

Ons advies is alleen om je goed te verdiepen in de bijwerkingen van chemische middelen en na te denken over het volgende.

De chemische middelen die gegeven worden tegen teken komen in de bloedbaan en uiteindelijk in de organen van je hond terecht. Maar....deze middelen voorkomen géén tekenbeet.

Als je chemische middelen gebruikt zal de teek die jouw hond heeft gebeten na 48 uur sterven vanwege het gif dat de teek binnenkrijgt via het bloed van de hond dat hij opzuigt.

Maar het maakt de hond niet minder interessant voor teken als hij door de bossen struint. De teek zal alleen sterven door de chemishe middelen. De klans op besmetting is dus nog steeds aanwezig.

Kun jij je voorstellen dat deze chemische middelen een belasting zijn voor de zuiverende organen in het lichaam van je hond, zoals de lever en nieren en dat dit het immuunsysteem ondermijnt?

Bacteriën en parasieten vallen doorgaans ten prooi aan zwakke dieren...  een gezond immuunsysteem is dan ook super belangrijk naast goede natuurlijke middelen tegen teken.

Hier zijn enkele tips om het immuunsysteem van je hond te versterken:

- Geef een vers, volwaardig en geschikte voeding aan jehond;

- Vermijd alle onnodige vaccins en verdiep je hier in wat wel en niet nodig is (hint ... de meeste van de vaccinszijn overbodig, meet eerst voordat je vaccineert door de titerbepaling, zie onze artikelen hierover);

- Vermijd ook het liefst en waar mogelijk chemische worm-, vlooien- en tekenmiddelen;

- Vermijd waar mogelijk kan medicijnen en antibiotica, waardoor je het immuunsysteem van je hond zo min mogelijk onder druk zet.

- Werk eventueel samen met een holistische of homeopathische dierenarts.

Focus je dus op de gezondheid van het immuunsysteem van je hond!

En Gebruik natuurlijke anti-teken middelen om je hond te beschermen tegen teken. Weten wat je zoal kan gebruiken? Lees hier verder.

Bron:

  • https://www.marioninstitute.org/lyme-disease-viruses-that-contribute-to-lyme-symptoms-with-dr-thomas-rau/
  • https://www.marioninstitute.org/lyme-disease-metrics-of-tick-bites-and-borrelia-with-dr-thomas-rau/
  • https://www.marioninstitute.org/lyme-disease-perspectives-on-lyme-disease-with-dr-thomas-rau/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16594606
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3565243/
  • https://www.dogsnaturallymagazine.com/the-surprising-cause-of-lyme-disease-in-dogs/


Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

CHEMISCH MIDDEL TEGEN TEKEN EEN GOED IDEE? [ANIMATIEVIDEO]

Lees Meer...

Het beste middel tegen vlooien en teken bij honden

Lees Meer...

Hond vaccineren tegen de ziekte van lyme?

Lees Meer...

Heeft jouw hond last van teken? | Tips over…

Lees Meer...

Zijn teken en de kans op de ziekte van Lyme bij honden een serieus probleem? | Podcast

Lees Meer...

DB-007 3 Essentiële lessen om teken bij honden te voorkomen

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?