Dit was de kop van RTL Nieuws: Waarschuwing voer je hond geen rauw vlees. De Telegraaf zegt: ‘Rauw vlees slecht voor hond en baas’ om hun lezers te informeren maar vooral om de aandacht te trekken. Veel hondenliefhebbers zijn geschrokken van dit beeld dat wordt geschetst over het geven van rauw vlees aan hun hond.
>>> Ontdek de geheimen over hondenvoeding en download gratis dit e-Book! <<<
Maar hoe gevaarlijk is rauw vlees voor honden en indirect voor onszelf? En loop je de infectie alleen op via dieren die rauw vlees eten?
Steeds meer hondenliefhebbers voeren hun hond rauw vlees. Volgens deskundigen bestaat het gevaar dat bacteriën uit het vlees via de hond overslaat naar de baas en zo gevaarlijke problemen kan geven. In het artikel van RTL nieuws wordt met name gesproken over de ESBL-bacterie.
Wil je toch kwalitatief vlees geven aan je hond maar toch liever niet rauw? Bekijk dan de video over hondenvoeding in blik met biologische kwaliteit.
Wat is de ESBL bacterie?
ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Maar dat mag je meteen weer vergeten. Belangrijk is dat de ESBL een enzym is dat door bacteriën wordt geproduceerd. Dat enzym kan antibiotica afbreken. ESBL kan in darmen van zowel mens en dier zitten.
Bij het slachten van vee kunnen de bacteriën op de buitenkant van het vlees terechtkomen. ESBL-bacteriën komen steeds vaker voor, omdat er in de intensieve veehouderij te veel antibiotica aan vee worden toegediend.
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 95 procent van het kippenvlees en 40 procent van het kalfsvlees dat in de supermarkt ligt is besmet met salmonella, E.coli en Campylobacter en ESBL vormende bacteriën. In 13 procent van de biefstukken zit de ESBL-bacterie. ESBL-producerende bacteriën zijn dan ook aangetroffen bij rauw vlees in winkels zoals kip, kalkoen, varkensvlees en kalfsvlees.
Helaas wordt er in het artikel heel erg ingezoomd op de ESBL-bacterie. Maar als je kritisch leest worden de cijfers uit het verband getrokken. Het onderzoek waar op wordt gedoeld is namelijk uit 2012 en was allang bekend.
5 vragen aan Ronald Veldhuizen over ESBL besmetting
Er schuilt wel degelijk een gevaar bij het voeren van rauw vlees en we mogen hygiëne zeker niet vergeten, maar dat geldt ook net zo goed voor mensen die geen hond hebben en rauw vlees eten. Niemand heeft het in het artikel bijvoorbeeld over onze filet american en carpaccio die net zo goed rauw wordt eten. Daar schuilt een zelfde risico.
Daarnaast is het onbekend in welke hoeveelheden deze bacteriën aanwezig zijn op het vlees en of dat voldoende is om iemand te besmetten door het eten van het vlees.
De bacteriën worden verder ook in het milieu (zoals het oppervlaktewater van rivieren) gevonden. Er zijn aanwijzingen dat door irrigatie ook groente besmet zou kunnen worden.
In principe ben ik het eens met de basisgedachte achter dit verhaal, zegt dierenarts Tannetje Koning. Je moet wel degelijk de hygiëne betrachten bij het bereiden en voeren van versvlees aan huisdieren. Aan de andere kant moeten we ook niet al te panisch doen over bacteriën.
Kan rauw vlees voor gevaarlijke problemen zorgen?
Dit is absoluut een feit, er zit een risico aan het geven en het eten van rauw vlees. Een hond en mens kan via het eten van rauw vlees de ESBL-bacterie of Salmonella oplopen. De ziekte loop je op als je vlees niet hygiënisch bereid in je eigen keuken.
80 procent van de geteste honden draagt de bacterie, meldt het Medisch Centrum voor Dieren. Ook honden die geen rauw vlees eten, zijn niet veilig voor ESBL.
De 80% van de geteste honden betreffen niet alleen honden die rauw vlees hebben gegeten, maar ook honden die dus andere voeding hebben gegeten.
[av_animated_numbers number=’80%’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ font_size=’100′ font_size_description=” link=” linktarget=’no’ color=” custom_color=’#444444′ av_uid=’av-7urpj7′]
[/av_animated_numbers]
En hoe zit het met andere huisdieren die geen vlees eten, hoe vaak komen de ESBL bacterie voor bij de andere huisdieren die geen vlees eten? De ESBL bacterie is in de eerste plaats een probleem vanuit de reguliere bio-industrie vanwege een overvloed aan antibiotica. En de bacteriën zijn overal.
Een van de conclusies van het onderzoek is dat de relatie tussen het voorkomen van een besmetting en het eten van rauw vlees met grote voorzichtigheid benaderd moet worden. De bacteriën worden wel aangetroffen in de ontlasting maar er is niet aangetoond dat deze afkomstig zijn van het vlees.
Elk jaar worden er 85.000 mensen ziek door een infectie die ze hebben opgelopen via een dier, meldt het RIVM. En wie bijvoorbeeld ESBL oploopt, kan daar serieuze gevolgen van ondervinden, meldt het Medische Centrum voor Dieren: Bij gezonde mensen is dat geen probleem, maar als iemand eenmaal ziek is, is een simpele infectie al niet te behandelen door antibiotica.
Dit cijfer wordt uit het onderzoek erbij gehaald maar wordt uit zijn verband getrokken.
Hoeveel van de 85.000 mensen wordt ziek van hun huisdier? En hoeveel daarvan zijn eenvoudige schimmelinfecties? Of andere klachten die niet levensbedreigend zijn? Hoeveel mensen zijn er die Salmonella van hun vlees etende hond hebben gekregen? Of van hun brok etende hond? – dierenarts Tannetje Koning
Diepvriesvoeding van honden wordt gecontroleerd op bacteriën. Het ingevroren vlees wordt niet gecontroleerd op ESBL vormende bacteriën, maar zouden we meer controle op diepvriesvoeding moeten hebben dan op ons eten in de supermarkt/slager?
De griezelige ESBL-bacterie is steeds vaker in het nieuws. Maar hoe gevaarlijk is het eigenlijk en voor wie?
Goede video over bacteriën en resistentie van antibiotica
Je kunt ondertiteling aanzetten voor de YouTube video!
Voor wie is de ESBL-bacterie een gevaar?
Het goede nieuws is dat deze ESBL-bacterie NIET gevaarlijk is voor gezonde personen. In Nederland draagt een paar procent van de bevolking een ESBL-producerende bacterie bij zich, maar merkt daar niets van.
Maar voor kwetsbare groepen kunnen deze bacteriën zeker gevaarlijk zijn zoals.
- kinderen tot 5 jaar
- zwangere vrouwen
- zieke mensen met een lage weerstand (zoals na een operatie)
- ouderen
Je zult je hier dus goed bewust van moeten zijn, dat je hygiënisch met het vlees omgaat als je het bereidt. Zeker als je je met de risicogroep omringt. Dit geldt dus niet alleen voor mensen die hun hond rauw vlees geven maar voor de hele bevolking.
Hoe voorkom je een besmetting met ESBL?
Directeur en microbioloog Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt:
Deze bacteriën zijn zeer gevoelig voor verhitting. Als je dat goed doet, dan zijn ze weg. Het grootste gevaar is herbesmetting in de keuken. Als je besmet vlees snijdt op een plank, het vlees goed bakt, en dan weer terug legt op die plank, dan is het vlees opnieuw besmet.
Moet je geen rauw vlees meer eten?
Als de oplossing is om vlees goed te bakken of te braden, moet je dan nog wel rauw vlees als filet american of carpaccio eten?
Het is lekker, ik eet het zelf ook, zegt Coutinho. Ik weet dat er bepaalde risico’s aan zitten, dan is nou eenmaal zo in het leven. Je loopt het risico dat je besmet wordt met ESBL. Maar op dit moment is er geen reden om af te raden deze producten te eten.
Wat gebeurt er als je onverhoopt een stukje ESBL-vlees hebt opgegeten?
Volgens Coutinho hebben 1 op de 20 Nederlanders de bacterie. Die merken daar niets van. Maar de bacterie nestelt zich in het lichaam. Als je dan ziek wordt – je krijgt bijvoorbeeld een blaas- of longontsteking – en de arts schrijft antibiotica voor, dan kan het zijn dat die niet werken. Dan is zo’n infectie niet te behandelen. En dat is een probleem waar artsen zich al jaren zorgen over maken.
Dit zegt de directeur van het RIVM himself. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn en omdat je het vlees voor je hond niet verhit, dien je extra op te letten. Maar het risico is net zo groot als je vlees voor jezelf bereidt als dat je besmet wordt door je hond.
Daarom is het belangrijk om met een aantal eenvoudige tips je vlees op een goede manier klaar te maken:
1. Was altijd eerst goed je handen voordat je gaat koken.
2. Was direct je handen nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
3. Was je keukengerei meteen na gebruik met heet water en afwasmiddel.
4. Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten. Gebruik dus bijvoorbeeld verschillende vorken voor het prikken in rauw vlees en gaar vlees.
5. Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten.
Laat je niet bang maken
Samengevat zijn ESBL-bacteriën niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar voor kwetsbare groepen kunnen ze de behandeling van eventuele infecties flink bemoeilijken. Ze komen overal voor op vlees, zoals varkensvlees, kalfsvlees, maar vooral kippenvlees.
Het ligt voor de hand om de kwetsbare personen dan maar te adviseren geen kippenvlees meer te eten, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt het risico op besmetting met de ESBL-bacterie namelijk enorm verkleinen door het vlees op een goede, hygiënische manier klaar te maken en te bewaren.
Wat ons betreft kun je jouw hond prima rauw vlees geven al dien je je er wel bewust van te zijn.
[av_button_big label=’Ontdek daarom de “Voedings Formule Pakket”‘ description_pos=’below’ link=’manually,https://happydogacademy.nl/voedings-pakket-formule-oto-fb’ link_target=” icon_select=’yes-left-icon’ icon=’ue82d’ font=’entypo-fontello’ custom_font=’#ffffff’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ color_hover=”theme-color” custom_bg_hover=’#444444′ av_uid=’av-5quq6r’][/av_button_big]
[av_hr class=’full’ height=’50’ shadow=’shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-3ld5sz’]
Bronnen:
- RTL nieuws artikel: Waarschuwing voer je hond geen rauw vlees
- Telegraaf artikel: Rauw vlees slecht voor hond en baas
- Onderzoek RIVM 2012
- Artikel Ronald Veldhuizen: 5 vragen over ESBL besmetting via vlees
- Tannetje Koning facebook reactie op de nieuws artikelen
[av_hr class=’full’ height=’50’ shadow=’shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-2xw94z’]
Ik heb sinds 4,5 jaar 2 honden geadopteerd uit Spanje. De eerste had vreselijke problemen met haar ontlasting, we kregen het maar niet voor elkaar totdat ik overgestapt ben van brokken op vers (diepvries) vlees, daar is ze helemaal van opgeknapt! Maar sinds een jaar voer ik beiden Buddy’s Bite Bio, dat is voer uit blik (!) en dat is werkelijk een fantastisch product! Ik kreeg namelijk bij de eerste hond problemen met de oren en je zou zeggen, ze krijgen al het beste wat je kunt geven namelijk rauw vlees dus hoezo krijg je dan nog zulke problemen? Wel, we weten de herkomst van heel veel vleesproducten niet. Waar komt het vandaan, is het meerdere malen ontdooit misschien en daarna weer ingevroren? We weten het niet! Met dit product ben ik er zeker van wáár het vandaan komt en dat er controle op wordt uitgeoefend! Er zijn zelfs producten in BIOLAND kwaliteit, dat is de hoogste controle die er in Duitsland is voor biologische producten! Daar kunnen ze in NL nog een puntje aan zuigen! Ik kan het echt iedereen van harte aanbevelen.
Hier is er meer over te vinden, wat Christa bedoelt: https://happydogacademy.nl/waar-bestaat-een-goede-hondenvoeding-uit/ (video is met ondertiteling)
Je zegt dat ook via hondenbrokken de honden een EBSL besmetting kunnen oplopen. Heb je daar info over, en dan niet een weblog of zo maar harde info? Ik geloof namelijk niet dat een bacterie de extrusie overleeft.
De hond zal de ESBL besmetting niet oplopen bij het eten van hondenbrokken. Wat je zegt klopt, dat als het vlees verhit is dat de bacterie het niet overleeft. In het artikel wordt gedoeld op Salmonella. Blijkbaar staat dat er niet helemaal duidelijk.
Toch even een reactie. Tannetje Koning is een versvlees-producent en verkoopt (als dierenarts) haar eigen merk (diepvries) vers vlees voeding. Ik denk zelf dat je in een dergelijke positie niet objectief de gevaren van vers vlees in beeld kan brengen, want je bent bezig met de verkoop van je product. Tannetje Koning promoot haar ideeën op basis van haar eigen ervaring en niet n.a.v. gedane onderzoeken. Dit weet ik omdat ik onlangs met haar heb gecorrespondeerd. Uit het bovenstaande bericht blijkt, dat vers vlees wel degelijk besmet is met verschillende ziekmakers. Ik heb zelf honden en ben van mening dat er geen mogelijkheid bestaat om honden op een hygiënische manier vers vlees te voederen. Na de maaltijd likken honden (bijvoorbeeld) vaak hun vacht en verspreiden zo de ziekmakers. Bovendien is het al tijden bewezen dat honden de ziekmakers puur uitpoepen. Dat is niet te vergelijken met een brok of met de manier waarop mensen in de keuken hun vlees bereiden. Daar kan immers wel goede hygiene in acht worden genomen. Ieder voert natuurlijk zijn dier wat goed hem is, dat weet ieder voor zich het allerbeste, maar om nu te zeggen en te promoten dat vers vlees voeren veilig en beter is voor je hond, is volgens mij absoluut niet het geval. Ook niet als er in huis kwetsbare huisgenoten zijn. Ik wil niemand benadelen, maar de vervlees-discussie gaat de laatste jaren rare, extreme vormen aannemen en dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn. Ik denk dat ieder moet voeren wat hij/zij fijn vind, maar laat de promotie voor vers vlees nu eens los.
Beste Van ’t Morgenland,
Ben het helemaal met je eens dat de discussie soms hoog oploopt, terwijl ieder zijn eigen hond het beste wil geven.. dat zou niet nodig moeten zijn. Daarbij vind ik dat we niet alleen naar gedane onderzoeken moeten kijken en ons daar strikt aan houden maar ook met gezond verstand zouden moeten denken. Zoals je zegt dat Tannetje niet onafhankelijk is, zijn die ‘wetenschappelijke’ onderzoeken vaak ook niet onafhankelijk. Ook vind ik het wat zwart/wit om haar mening niet mee te nemen, omdat ze een eigen merk verkoopt. Daarbij zegt een wetenschappelijk onderzoek ook niet alles.. kan artsen opnoemen die op basis van wetenschappelijk onderzoek 25 jaar lang hun mening verkondigde, die achteraf toch helemaal fout zaten. Hondenliefhebbers zouden aan de hand van alle informatie zelf een mening moeten vormen.. je houdt in elk onderwerp voor- en tegenstanders.
Wel ben ik benieuwd hoe je tegen het onderwerp rauw vlees eten staat.. laat je dan ook filet american en carpaccio (rauw vlees) staan? Uit je verhaal maak ik op dat je vers vlees voeren aan je hond niet veilig vindt, vanwege kans op besmetting. Maar heb je informatie die dat aantoont?