Hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!
Teken preventief bestrijden en voorkomen kun je deels bereiken door extra op te letten in welke gebieden je loopt.
Je hebt zogenoemde risicogebieden in Nederland waar je extra voorzichtig kunt zijn en in bepaalde periodes (bij warmte) extra op kunt letten.
Van situaties met een hoog risico is sprake wanneer je hond in gebieden (bos- en grasrijke omgevingen) met veel teken wordt uitgelaten tijdens het tekenseizoen. Een mogelijkheid om de kans op een tekenbeet te verkleinen bestaat uiteraard uit het vermijden of beperken van toegang tot deze gebieden met een hoge tekendichtheid.
Als je weet dat je in een risicogebied zit of je hebt na een wandeling in een bepaald gebied een teek gevonden, dan zitten er waarschijnlijk meer. Zorg er dan voor dat je hond niet van de paden af gaat door hem aan te lijnen. Of kies ervoor om er niet te wandelen tijdens het tekenseizoen.
De risicogebieden op tekenbeten in Nederland

Je kunt de hond tijdens en na het wandelen controleren op teken door hem goed te onderzoeken tijdens en na de wandeling.
Hoe je een systematische tekencontrole uitvoert bij mensen
Het uitvoeren van een tekencontrole bij jouw hond is van essentieel belang. Hoe langer de teek vastgebeten zit, hoe groter de kans op infectie. Controleer elkaar dus altijd na een wandeling in bijvoorbeeld het bos. Teken bij honden en mensen wil je te allen tijde voorkomen.

In het volgende filmpje wordt middels een animatiefilm een voorbeeld gegeven hoe je je hele lichaam na een dag in de bossen systematisch kunt controleren op teken. In totaal duurt zo’n tekencontrole een paar minuten.
De systematische tekencontrole kun je ook bij je hond uitvoeren. De plekken waar teken het liefst gaan zitten, vertellen we je hieronder.
Voorkeur plekken van de teek op het lichaam van de hond
De teek heeft de voorkeur voor onderstaande plekken bij de hond:
- Rondom en aan de binnenkant van de oren;
- Hals en kop ;
- Tussen en op de poten;
- Tussen de tenen;
- Onder de staart.
