fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Honden die rauwe eieren met schil eten, gevaarlijk?

Honden die rauwe eieren met schil eten, gevaarlijk?

hond-en-rauwe-eieren

De vraag die vaak wordt gesteld is: mogen honden eieren eten?

Voordat je al jouw eierschillen weggooit, moet je misschien eerst het volgende overwegen. Wist je dat de eierschaal die je wellicht altijd weggooit van grote voedingswaarde voor je hond kunnen eieren eten en honden gezondzijn?

Dit betekent dat je de eieren prima aan het dieet van je hond kan toevoegen. De meeste honden vinden het heerlijk om eieren te eten.

Een ei staat bekend als een voedings-powerhouse, vol met eiwitten, vitaminen en mineralen in zowel de dooier als het wit, maar het membraan of eierschaal kunnen zelfs nog meer uit hoogwaardige kwaliteit bestaan die de gezondheid van je hond bevorderen. – thealternativedaily.com

Wat zit er precies in de eierschaal?

Een middelgrote eierschaal bevat ongeveer 800 mg aan Calciumcarbonaat, en Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en het gebit. Ook neutraliseert calciumcarbonaat maagzuur. Calcium is een van de belangrijkste supplementen die je hond nodig heeft in een complete maaltijd. Een teveel aan calcium kan overigens ook gevaren met zich meebrengen!

In een studie gepubliceerd in 2009 door Journal of Clinical Interventions kwamen erachter dat  er supplementen in de natuurlijke eierschaal zitten. Het zou effectief zijn voor het verminderen van kniepijn en stijfheid in verband met de conditie, zonder dat er bijwerkingen bekend zijn op de lange termijn. – livestrong.com

Daarnaast bevat de eierschaal nog meer nutriënten zoals: magnesium, koper, ijzer, fosfor, selenium, mangaan, zink, zwavel, en nog veel meer. 

eitje en hond

De eierschil moet volgens de onderzoekers rauw, dus ongekookt worden gegeven, omdat de hitte belangrijke gunstige eigenschappen teniet kunnen doen.

De eierschaal bevat bepaalde stoffen zoals glucosamine, hyaluronzuur, chondroïtine en collageen die o.a. bekend staan voor het soepel en gezond houden van gewrichten en de huid. – gepubliceerd door Insider Health, februari 2011.

Het ei is een van de goedkoopste bronnen van hoogwaardige eiwitten en essentiële vetzuren die er te koop is. Het bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van een nieuw kuiken. Niet alleen dat, eieren zijn altijd verkrijgbaar en ze zijn volledig onbewerkt (rauw) – Dr. Ian Billinghurst; Give your dog a bone

rauwe eieren en honden

Honden kunnen dus prima rauwe eieren eten.

Rauwe eieren aan jouw hond voeren en biotine-tekort?

Rauw eiwit kan een biotine tekort veroorzaken, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert. Door het verhitten van het ei maak je avidine onwerkzaam. Echter zal een biotinetekort alleen optreden als je dier langdurig alleen het rauwe eiwit eet. Een normale hoeveelheid eigeel bevat namelijk genoeg biotine om het effect te compenseren.

1 tot 8 eieren, afhankelijk van het gewicht van het dier, is voldoende. Geef ongeveer 1 ei per 4,5 kilo lichaamsgewicht. Onder de 4,5 kilo is 1 ei voldoende en boven de 36 kilo is 8 eieren voldoende.

Als je meer dan bovenstaande grens wilt geven, dan schijnt het beter te zijn om het ei zacht te koken. Er wordt dan aangeraden om het ei te verhitten zodat het eiwit is gekookt maar het eigeel nog rauw is. Af en toe 1 of 2 rauwe eieren voor een grote hond kan geen kwaad. – wellpet

honden eten eieren is gezond

Hond eieren geven en salmonella?

Een ei kan besmet zijn met de salmonella-bacterie, echter de kans is minimaal. Een onderzoek dat werd uitgevoerd is door het US Department of Agriculture, liet zien dat de kans slechts 0,00003% van de eieren besmet is met salmonella. Honden worden meestal niet ziek door Salmonella.

Om het risico te verkleinen kun je je handen goed wassen na het aanraken van een rauw ei.

hond die een ei eet
Dierbewustfan die haar hond een vers eitje van de boer geeft

 

 

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Het verschil tussen synthetische en natuurlijke vitamines in hondenvoeding

Lees Meer...

De verborgen link: Koolhydraten en de “overactieve” hond

Lees Meer...

​​​​Ziekte van Aujeszky

Lees Meer...

De waarheid over brokken

Lees Meer...

​​​​Interview #3: Op bezoek bij dierenarts Erwin van Gijtenbeek

Lees Meer...

KVV (kant en klaar vers vlees voeding voor honden)

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?