Gekweekte of wilde zalm voor jouw hond

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Gekweekte of wilde zalm voor jouw hond

Gekweekte of wilde zalm voor jouw hond

Er is veel informatie te vinden over onder andere de plofkip en het vlees dat we dagelijks eten en te eten geven aan onze huisdieren. Maar goede informatie over kweek en wild gevangen vis is schaars. Dit terwijl toch veel mensen regelmatig vis eten en/of te eten geven aan hun hond.

Kleur vertelt je veel over voeding en zalm vormt daar geen uitzondering op. Dat wordt meteen al duidelijk als je een stuk wilde Alaska sockeye-zalm vergelijkt met een gekweekte zalm.

De sockeye zalm ziet er mooi dieprood uit en is precies zoals zalm eruit hoort te zien. Een stuk vis van de gekweekte variant komt er niet eens bij in de buurt, dat is zo bleek dat je eraan kunt aflezen dat de vis niet gezond en vers is.

Astaxanthine: anti-verouderingskleurstof uit de natuur

Het verschil in kleur is te danken aan de stof astaxanthine, een helder rode molecuul die voorkomt in algen, plankton en krill.

Wilde zalmen krijgen veel astaxanthine binnen via hun voeding - vooral sockeye-zalm - die bijna uitsluitend astaxanthine-rijk plankton eet. Kweekzalmen eten voedingskorrels die geen natuurlijke astaxanthine bevatten, dus voegen kwekers een synthetische versie toe.

De meeste commerciële astaxanthine wordt vervaardigd uit kolen en komt dus absoluut niet overeen met natuurlijke astaxanthine

Astaxanthine:

  • Is een krachtige antioxidant met ontstekingsremmende kwaliteiten;
  • Verhoogt de energieproductie van de mitochondria;
  • Beschermt je mitochondria door de celmembranen te versterken en zodoende schadelijke zuurstoftypes te weren;
  • Heeft een positief effect op de bloedsomloop.

Overige bestandsdelen van de voeding voor de vissen bevatten onder meer vismeel en visolie. Beide grondstoffen lopen het risico om besmet te zijn met dioxine en kwik. De afgelopen jaren hebben kwekers geprobeerd de besmetting met zware metalen te beperken. Dit deden ze door vismeel en/of olie door plantaardige olie en soja- en maïseiwit te vervangen.

Maar zalm is niet gemaakt om soja en maïs te eten. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van het vlees enorm afneemt en kwekers vaak antibiotica moeten toedienen om de vissen gezond te houden. Het zal je verwonderen dat als je vervolgens deze vis eet, je dit vervolgens ook binnen krijgt.

De gebruikte plantaardige oliën doen ook de hoeveelheid omega-3-vet in het zalmvlees dalen en kunnen door toxine opgewekte schimmels in de zalm veroorzaken.

Niet iets waar je op zit te wachten. Terwijl jij misschien wel trouw dagelijks visolie aan je honden geeft als supplement om je hond gezond te houden. Niet dus!

Het beste geef je je hond dus geen gekweekte vis. Het is namelijk niet veel beter dan het eten van een plofkip. Bij Albert Heijn hebben ze gerookte wilde sockeye zalm die je te eten kunt geven. Maar mijn voorkeur gaat uit naar de verse vis van de visboer, of van bijvoorbeeld de EkoPlaza.

Overzicht zodat je zeker weet dat de vis vers is


Zeer vers

Vers

MATIG VERS

NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE

Huid:

heldere kleur met sterk iriserende, metaalachtige glanzende kleur; geen verkleuring, glashelder, doorzichtig slijm

heldere kleur, maar zonder glans

verbleekte, matte kleur

doffe kleur

Slijm op de huid:

glashelder doorzichtig

enigszins troebel

melkachtig

geelachtig grijs, ondoorzichtig

Consistentie:

zeer stevig, vast

vrij vast, stevig

iets week

week (slap)

Kieuwdeksel:

zilverkleurig

zilverkleurig, lichtrood of bruin

bruinachtig en aanzienlijk bloedextravasaties

geelachtig

Ogen:

convex (bol), doorzichtig hoornvlies zwarte glanzende pupil

bol, maar iets ingevallen hoornvlies iets glanzend; zwarte, doffe pupil

vertroebelde ondoorzichtige pupil, glanzend hoornvlies

melkachtig hoornvlies; grijze pupil

Kieuwen:

uniform donkerrood tot paarsrood, geen slijm

minder heldere kleur, bleker aan de randen, doorzichtig slijm

opgezet, verbleekt; ondoorzichtig slijm

geelachtig, melkachtig slijm

Geur van de kieuwen en buikholte:

vers als van zeewier, prikkelend jodiumachtig

geen geur van zeewier, neutrale geur

iets zwavelachtig, vettige geur, als van ranzig spek of rot fruit

zure rottingsgeur

Kies voor de beste soorten zalm

Zowel de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) als de EPA (Environmental Protection Agency) hebben kwikbesmetting in vissen onderzocht en wilde zalm vertoont consequent een zeer laag risico als het gaat om kwikbesmetting. Beide instanties hebben aangegeven dat het veilig is om meerdere keren per week zalm te eten.

Maar wat is dan de beste soort wilde zalm? Het antwoord op deze vraag hangt af van welke voedingsstoffen je binnen wilt krijgen.

  • Sockeye-zalm;

bevat veruit de grootste hoeveelheden astaxanthine, cholesterol en vitamine. Deze zalmen volgen een uitzonderlijk dieet dat bijna alleen uit plankton bestaat. Hun unieke eetgewoonten zorgen ervoor dat ze extreem moeilijk te kweken zijn. De Sockeye-zalm is dus eigenlijk altijd wild. De Sockeye-zalm is rijk aan omega-3-vetzuren en sterk van smaak. 

  • Chinookzalm (koningszalm);

bevat bijna twee keer zoveel omega-3-vetzuren als elke andere zalmsoort. Chinookzalmen leven het liefst in diepe, koude wateren. De extra omega-3 houdt hen warm en het vet blijft vloeibaar in hun systeem, waardoor de vissen niet doodvriezen. De chinookzalm kan worden gekweekt, dus zorg ervoor dat je de wilde variant koopt.

  • De Pacifische cohozalm;

bevat na de Sockeye- en de Chinookzalm het meeste vet. Daarnaast levert cohozalm ook een grote hoeveelheid vitamine D en een flinke hoeveelheid omega-3-vetzuren. Alle drie de vissen zijn stuk voor stuk een goede, zolang ze in het wild gevangen zijn. 

Loved this? Spread the word


Related posts

Het belang van Omega-3 voor honden: EPA en DHA

​Read More

Visolie voor honden: 5 Reden om je hond geen visolie te geven!

​Read More

6 Redenen om je hond Phytoplankton te geven

​Read More
Leave a Repl​​​​​y

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!