Puur Magnesium voor honden

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Puur Magnesium voor honden

Puur Magnesium voor honden


Magnesium is na kalium het meest voorkomende mineraal in het lichaam van je hond. Het is zeer belangrijk, want deze voedingsstof draagt zorg voor bijna al zijn lichaamsfuncties, inclusief de gemoedstoestand en het zenuwstelsel van je hond. In dit artikel vertellen we graag waarom je trouwe viervoeter er baat bij heeft om voldoende van deze voedingsstof dagelijks met het voer binnen te krijgen. Daarnaast vertellen we graag welke rol dit mineraal speelt. En natuurlijk hoe je het via de voeding kunt toevoegen.

Voor een gezond bewegingsstelsel

Als voedingsstof wordt het vooral in verband gebracht met het sterk en soepel houden van spieren, botten en gewrichten. Het speelt een belangrijke rol bij het samentrekken van spieren en het speelt net zo een belangrijke rol bij de ontspanning ervan. Het heeft dus een ontspannende werking en helpt spieren na inspanning weer te herstellen. Zo blijven spieren en gewrichten goed functioneren en zal je huisdier ook op hogere leeftijd prima blijven bewegen.

Voedingsstof met vele taken

Wist je dat deze voedingsstof ook veel andere taken vervult in het lichaam van je hond?

Magnesium…

 • is betrokken bij de opbouw van lichaamseiwitten;
 • verzorgt de overdracht van zenuwprikkels van de neus tot aan het puntje van de staart;
 • houdt het zenuwstelsel gezond;
 • helpt hart, lever, nieren en het spijsverteringskanaal optimaal te kunnen functioneren;
 • is goed voor de gezondheid van de organen;
 • ondersteunt de opname van andere mineralen in het lichaam, waaronder de opname van
 • kalium, zink en calcium;
 • helpt bij het sterk houden van het gebit;
 • speelt een belangrijke rol in het mentale en emotionele welzijn van je maatje.

Uit onderzoek van gezondheidsdeskundigen blijkt dat het een kalmerend effect kan hebben op honden. Is je hond vaak angstig of onrustig, dan kan dit door een tekort aan deze voedingsstof komen.

Magnesiumtekort

Net als mensen kunnen ook honden een magnesiumtekort hebben in het lichaam. Meestal komt dit door overmatige stress en langdurige inspanning. Stress vreet voedingsstoffen, waardoor een tekort gemakkelijk kan ontstaan. Maar er zijn ook andere redenen waarom je hond een tekort kan krijgen aan dit mineraal. Een slechte voeding of slechte kwaliteit voer, ziektes en aandoeningen die het moeilijk maken om voedingsstoffen op te nemen en natuurlijk geen herstel tussen inspanningen.

Ontdek tekort magnesium hond

Maar hoe weet je nu dat je hond deze voedingsstof nodig heeft? Een bloedonderzoek moet het ware tekort aantonen, zodat je zeker weet dat het om een magnesiumtekort gaat en dat je hond niet iets anders mankeert. Echter zijn er wel symptomen die je erop attenderen dat er mogelijk een magnesiumtekort in het spel is. Je hond kampt dan namelijk met:

 • spierproblemen, zoals kramp, spasmes en moeilijk kunnen bewegen;
 • toevallen;
 • stijfheid;
 • angst;
 • hyperactiviteit;
 • hartproblemen.

Door je harige vriend goed te kennen, ontdek je het snelste of er ineens iets anders met hem is. Zo kun je een tekort aan deze of iedere andere voedingsstof snel herkennen.

Magnesiumtekort en artritis

Wanneer je trouwe viervoeter ouder wordt, dan zal hij of zij minder soepeltjes gaan bewegen. Dat is niet fijn, maar kan worden opgelost met magnesiumsuppletie. Artritis wordt vaak veroorzaakt door een magnesiumtekort, waarbij calcium de kans krijgt om vreemde afzettingen te maken op de botten en in de gewrichten. Het werkt heel simpel: los maar eens calciumpoeder op in water en je ziet dat het in het water blijft zweven, doe er magnesiumpoeder bij en het calcium verdwijnt. Dat is precies de rol die deze voedingsstof speelt voor gezonde gewrichten bij je trouwe viervoeter: het lost een teveel aan calcium op. Hierdoor kan je hondje beter blijven bewegen; ook op hogere leeftijd.

Hoe weet je of je trouwe viervoeter last heeft van artritis? Dat is te zien aan een aantal veranderingen in zijn of haar gedrag. Zo kan het langer duren voor ze kunnen opstaan als ze een tijdje hebben gelegen. En het energieke temperament is dan snel verdwenen. Je vriendje zal vaker slapen en tegelijkertijd vermoeid lijken. Artritis is nu eenmaal pijnlijk en vermoeiend voor je huisdier. Artritis kan zich uiten doordat je huisdier een ledemaat ondersteunt, moeite heeft met zitten of staan, twijfelt voordat hij springt, opstaat of de trap neemt, aankomt in gewicht, minder alert is en humeuriger wordt.

Natuurlijke bronnen

Magnesium zit in heel veel voedingsmiddelen. Zo zit het vooral in heel veel soorten vlees en vis. Maar ook in groene bladgroenten. Vooral spinazie is rijk aan deze voedingsstof. Wist je trouwens dat kruiden net zo goed een goede bron vormen? Je vindt de voedingsstof onder meer in alfalfa, kippenkruid, paardenbloem en peterselie. Daarnaast zit het ook volop in havermoutpap, ruwe tarwekiemen en sojabonen. En je vindt het in pinda’s, cashewnoten, amandelen, quinoa en edamame. Deze voedingsstof zit zelfs in chocolade, maar dat mogen honden dan weer niet eten. Gelukkig is het in veel voedingsmiddelen te vinden die honden wél mogen eten.

Voedingssupplement voor honden

Magnesium is echter een van de weinige mineralen die het lijf van je hond moeilijk kan opnemen uit voeding. En daarom is het aan te raden om je trouwe vriend een speciaal supplement voor honden te geven bij zijn dagelijkse voeding. Voor honden zijn er verschillende voedingssupplementen op de markt. Let bij aanschaf altijd dat het om de pure vorm van deze voedingsstof gaat en dat er geen suiker aan is toegevoegd. Puur magnesium wordt namelijk het beste door het hondenlichaam opgenomen. Bovendien is het heel gemakkelijk aan het voer toe te voegen. Er zijn verschillende magnesiumsupplementen op de markt. Kijk dus altijd wat er het beste bij je hondje past, zodat je hem het juiste supplement geeft.

Verschillende supplementen voor verschillende klachten

Er zijn specifieke magnesiumsupplementen beschikbaar voor honden, vaak in combinatie met andere ingrediënten. Supplementen die ontworpen zijn voor honden met angst bevatten ondersteunende voedingsstoffen en kruiden, zoals kamille. Supplementen voor honden met spier- en gewrichtsproblemen kunnen ook andere voedingsstoffen bevatten, zoals glucosamine.

Magnesiumchloride

Magnesiumchloride wordt verkocht in vlokken of ‘olie’. De ‘olie’ is niet echt een olie, maar de vlokken gemengd met zuiver water. De resulterende vloeistof voelt enigszins vettig aan. Deze olie kan worden toegevoegd aan het water of de voeding. Begin met een kleine hoeveelheid om te zien hoe je hondje het verdraagt en verhoog tot maximaal 1 theelepel magnesiumolie per kwart water.

Magnesiumstearaat

Magnesiumstearaat is een veel verkocht magnesiumsupplement, maar het wordt wel minder gemakkelijk opgenomen dan andere magnesiumsoorten. Het stearinezuur in magnesiumstearaat is ook betrokken bij het onderdrukken van de T-cellen, die deel uitmaken van het immuunsysteem.

Magnesiumsulfaat

Magnesiumsulfaat is misschien wel de goedkoopste en gemakkelijkst verkrijgbare vorm. Hoewel het ook inwendig kan worden ingenomen, wordt het vooral plaatselijk gebruikt bij verstuikingen, spierpijn, et cetera, hoewel het ook inwendig kan worden ingenomen. Magnesiumsulfaat smaakt niet lekker en je hond zou het waarschijnlijk kunnen weigeren om het op te eten.

Magnesiumcitraat

Een van de betere vormen en die bovendien gemakkelijk door het hondenlichaam wordt opgenomen is magnesiumcitraat. Het wordt vooral ingezet bij constipatie, want het magnesiumcitraat trekt extra water naar de darmen, zodat de ontlasting soepeler wordt. Een teveel aan magnesiumcitraat kan echter weer voor diarree zorgen. Verder gaat magnesiumcitraat calciumophoping in de nieren tegen. Het kan hierdoor een gunstige rol spelen bij het voorkomen van nierstenen. Voor huisdieren vervult magnesiumcitraat verschillende rollen voor het zenuwstelsel, bewegingsstelsel en de gemoedstoestand. Magnesiumcitraat wordt vooral in poedervorm verkocht. Dat is dus gemakkelijk aan het voer toe te voegen.

Verzorgingsproducten

Wist je dat er ook magnesiumshampoo bestaat? De huid van je hond neemt mineralen veel gemakkelijker op dan het spijsverteringsstelsel. Een magnesiumshampoo kan dan zeker helpen om de voedingsstof nog beter en sneller op te nemen. Je kan ook magnesiumolie plaatselijk op de huid aanbrengen. Dit kan het beste gedaan worden op een bepaalde probleem plek (een stijve spier) of op de buik, waar minder vacht is, om de opname te maximaliseren. Je kan de olie vervolgens een beetje inmasseren, alsof je een spierzalf bij jezelf aanbrengt.

Bijwerkingen en waarschuwingen

Magnesium wordt niet in het lichaam opgeslagen en wordt dagelijks gebruikt of uitgescheiden. Geef je je hond magnesiumsupplementen dan kan hij last krijgen van diarree. Begin daarom altijd met een kleine hoeveelheid en verhoog het dan geleidelijk naar de dosering die geschikt is voor je hond. Heeft je vriendje last van nierproblemen? Geef dan alleen magnesiumsupplementen in samenwerking met een voedingsdeskundige of dierenarts.

Tot slot

Om te kunnen groeien, sterke botten, tanden en gewrichten te behouden, mentaal lekker in zijn velletje te zitten en volop te kunnen blijven bewegen is deze voedingsstof essentieel. Geef je je hond magnesiumsupplementen, kies dan voor hoge kwaliteit. Dat geldt tevens voor magnesiumshampoo. Hoe beter de kwaliteit, des te meer gezondheidsvoordelen het heeft voor je harige vriend.

Bronnen:

 • https://www.earthclinic.com/pets/do-dogs-need-magnesium.html
 • https://bullyade.com/magnesium-dogs-benefits-bullyade-health/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnesiumcitraat
 • https://www.caninearthritisandjoint.com/arthritis-in-dogs--can-magnesium-help.html

Loved this? Spread the word


Related posts

Puur Magnesium voor honden

​Read More
Leave a Repl​​​​​y

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!