• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Waarom Honden Zo Blij Zijn Om Ons Te Zien Bij Thuiskomst?

Waarom Honden Zo Blij Zijn Om Ons Te Zien Bij Thuiskomst?

In tegenstelling tot andere huisdieren, lijken jouw en mijn hond een verstandsverbijstering te hebben van blijheid bij onze thuis komst. Voor veel wetenschappers was het onduidelijk waarom een hond zo ontzettend happy kan zijn bij onze terugkomst. Maar er is onderzoek naar gedaan…

YouTube video

Zoals al eerder is gezegd weten we dat honden afstammen van de wolf, of in ieder geval dat een hond en een wolf een gemeenschappelijke wolf – achtige voorouder heeft. Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee. Net als honden, begroeten wolven elkaar bij wederzien door elkaar in het gezicht te likken. 

Maar er zijn uiteraard ook verschillen op te merken. Honden zijn namelijk op zoek gegaan naar het gezelschap van de mensheid. Daarbij komt dat we veel speculeren en interpreteren als we hondengedrag met dat van de wolf vergelijken.

Neurowetenschapper Gregory Berns, auteur van het boek How Dogs Love Us, zegt daarbij ook nog eens dat er fundamentele verschillen zijn tussen de wolf van nu en de wolf die jaren geleden leefde. De meest sociale voorouderlijke honden die toentertijd rondhingen bij de mensen moeten de meest sociale van de wolven zijn geweest.

Qua begroeting zien we duidelijk dat er overeenkomsten zijn tussen de wolf en de hond volgens Berns. Het likken van elkaars gezichten dient als een belangrijke sociale groet, maar ook om te controleren en te bepalen wat de andere wolven in termen van voedsel  mee naar huis hebben gebracht.

de begroeting van wolven

Volgens neurowetenschapper Giorgio Vallortigara, begroeten wolven elkaar op verschillende manieren op basis van de relatie die ze met elkaar hebben. Wilde honden, gedragen zich op vergelijkbare wijze. Maar het grote verschil zit hem in hun aangepaste vermogen van gedomesticeerde honden om met onze communicatieve signalen zoals blikken en gebaren om te gaan. 

De hond stamt dan af van de wolf, het is opmerkelijk om te zien dat honden zo goed met de mens kunnen opschieten. Sociaal kunnen ze zich er goed aanpassen. 

Hoe de hond ons ziet?

Een belangrijk aspect in het breinonderzoek bij honden in de studie van Berns is hoe de hond ons waarneemt. Wij weten dat honden een ander soort zijn dan ons, maar zijn honden zich hier ook van bewust? Weten honden dat ze een ‘ander ras’ zijn?

onderzoek honden MRI scan
De hond Callie krijgt oorbescherming op tegen het geluid die het fMRI apparaat maakt.

Volgens het onderzoek van wetenschapper Berns zijn honden zich wel degelijk bewust van het verschil tussen honden en mensen. Ze weten ook welke geuren vertrouwd ruiken en welke onbekend zijn, op die manier ruiken ze ook de verschillen tussen ons.

De geur van een bekend persoon roept een beloningsreactie op in de hersenen. Geen enkele andere geur wekte dezelfde reactie op, zelfs niet die van een bekende hond. 

Het is niet zo dat honden ons zien als ‘onderdeel van hunzelf’, ze weten dat wij anders zijn. Er is zelfs een speciaal plekje in de hersenen van de hond die alleen voor ons is.

Berns benadrukt dat honden sociaal zijn met ons, zonder daar zelf voordeel bij te hebben. Het onderzoek wijst uit dat honden ook zonder beloning van voedsel van ons houden. Ze houden van ons gezelschap.

Waarom honden zo blij zijn om ons te zien

Vrijwel alle deskundigen zijn het erover eens dat het geluk die honden voelen, vergelijkbaar is met het geluksgevoel van de mens en en het gevoel dat wij als mensen bij elkaar ervaren.  

Alle dingen die ze hebben onderzocht waar ze de hond iets geven en vervolgens bekijken hoe de hond daarop reageert, zien ze eenzelfde reactie in de hersenen als bij mensen.

Het zien van een vriend of iemand waar je van houdt, deze gevoelens zijn precies hetzelfde als wat een hond ervaart. 

Berns zegt dat honden niet dezelfde taal capaciteiten heeft als ons en dat ze niet in staat zijn dingen op te slaan in hun geheugen zoals wij dat kunnen.

 

YouTube video

Honden plakken geen label op mensen of hebben er namen voor. Berns vermoedt dat ze puur een zuivere emotionele reactie hebben. Hun hersenen zijn niet gevuld met allerlei abstracte gedachten. 

Het is ook belangrijk om de ‘hond-mens band’ en de mate van gehechtheid die we voor elkaar voelen te overwegen. Wanneer de ‘Strange Situation Test‘ werd uitgevoegd bij honden, waarin kinderen in een test een paar minuten alleen worden gelaten om te kijken hoe ze reageren, bleek dat honden en kinderen hetzelfde lijken te reageren bij afwezigheid en hereniging tussen baas en hond.

Er is dus weldegelijk sprake van een hechte band tussen hond en mens.

De wijze waarop een hond ons begroet hangt van een aantal factoren af zoals:

  • temperament van de hond;
  • de persoonlijkheid van de eigenaar;
  • de aard van hun band/relatie;
  • het niveau van stress en angst;
  • en het vermogen tot zelfbeheersing van de hond.

Het is belangrijk om op te merken dat stress zich anders manifesteert bij honden dan bij mensen. 

De scheiding tussen de eigenaar en hond is niet vrijwillig. Voor een hond is het erg onnatuurlijk om zijn roedel te verlaten. Honden gaan wel eens alleen op pad, maar ze doen het in de wetenschap dat sociaal contact kan worden hervat op vrijwel elk moment. 

De overdreven mate van begroeting die je kunt zien bij sommige honden is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat zij nog niet geleerd of geaccepteerd hebben dat ze alleen worden gelaten zegt wetenschapper Giorgio Vallortigara.

Wanneer we proberen de over-de-top-begroeting van onze honden te waarderen , Moeten we ons bewust zijn van het feit, hoe het was voor een hond om de hele dag alleen te zijn, terwijl we weg waren.

hond alleen gelaten

Berns zegt dat het ‘begroeting ritueel’  een sociale bindings mechanisme heeft, maar het is ook nieuwsgierigheid. Als de hond namelijk aan het opspringen is en je in het gezicht likt, dan is dit onderdeel van de sociale begroeting maar het is ook proberen te proeven en te ruiken om uit te zoeken waar je bent geweest en wat je overdag hebt gedaan.

Wanneer ik bij een andere hond ben geweest, dan weet mijn hond dat. Hij gaat dan altijd intens lopen ruiken en snuffelen.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Help, mijn hond jaagt achter onze kat aan in huis

Lees Meer...

Omgaan met Uitvallend Gedrag bij Honden

Lees Meer...

Castreren of beter niet castreren van je hond?

Lees Meer...

Laat Me Niet Alleen: Verlatingsangst van Je Hond

Lees Meer...

8 Cruciale Hormonen Die Het Gedrag Van Jouw Hond Stiekem Aansturen

Lees Meer...

Hoe ontstaan gedragsproblemen bij honden?

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Wat een slecht artikel, heel veel woorden en uiteindelijk word er helemaal geen reden genoemd. Tenminste, ik vind een sociaalbindingsmechanisme heel erg abstract. En dat iets waarschijnlijk ergens aan te wijten is dat vind ik geen concrete uitleg.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?