• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Schilferige plekken en jeuk hond

Schilferige plekken en jeuk hond

Huidschilfers bij honden zijn een veelvoorkomend probleem en zijn meestal een signaal dat er iets niet helemaal pluis is.

Daarom is het verstandig om de oorzaak en de onderliggende reden van huidschilfers beter te begrijpen.

In dit artikel duiken we in de wereld van huidschilfers, identificeren we mogelijke oorzaken en bieden we oplossingen aan om huidschilfers bij honden te voorkomen en te behandelen.

Met de juiste zorg en aandacht kan jouw hond weer genieten van een gezonde huid en een glanzende vacht.

Wat zijn huidschilfers bij honden?

Huidschilfers bij honden zijn niet meer dan dode huidcellen die loslaten van de huid, een natuurlijk proces dat ook plaatsvindt bij gezonde honden.

Echter, bij honden met huidproblemen kan dit proces in verhoogde mate optreden, wat resulteert in zichtbare schilfers in de vacht, mand of zelfs op je kleding. Hoewel meestal onschadelijk, kunnen huidschilfers in sommige gevallen een indicatie zijn van een onderliggend probleem.

De oorzaken van huidschilfers kunnen variëren van mild tot ernstig, enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Droge huid
  • Allergieën
  • Huidinfecties
  • Parasieten zoals vlooien en mijten
  • Dermatitis
  • Seborroe

Elke oorzaak kan leiden tot verschillende types en symptomen van huidschilfers, daarom is het essentieel om de oorzaak te identificeren voor een effectieve behandeling.

Buiten een gebrek aan voedingsstoffen, kunnen parasitaire infecties zoals de Cheyletiella-mijt of ringworm ook huidschilfers veroorzaken, die leiden tot kale, rode plekken en soms korsten door krabben.

Seborroe, een huidaandoening die de vetstofwisseling van de hond beïnvloedt, kan ook huidschilfers veroorzaken, net als Ichthyosis, een zeldzame aangeboren aandoening ook wel ‘visschubbenziekte’ genoemd, die vooral voorkomt bij Golden Retrievers en leidt tot een verdikking van de hoornlaag van de huid.

Maar wat kun je het beste doen bij een schilferige huid van je hond?

4 natuurlijke tips om huidschilfers bij jouw hond te voorkomen?

Phytoplankton

Een effectieve manier om honden met huidschilfers te behandelen en te helpen, is door phytoplankton aan hun voeding toe te voegen.

Phytoplankton is een microalg boordevol essentiële voedingsstoffen en omega-3 vetzuren, die de huid en vacht kunnen ondersteunen bij huidproblemen, allergieën en ontstekingen.

Bovendien draagt het bij aan een sterke weerstand en een gezond immuunsysteem. Het is belangrijk om te kiezen voor een phytoplankton supplement dat vrij is van pesticiden, GMO’s, antibiotica en andere vervuilingen.

Boost de gezondheid van je hond speciaal met Phytoplankton voor honden een nieuwe doorbraak aan omega 3 vetzuren en 60+ nutrienten.

Darmflora Supplementen (denk aan probiotica)

Naast phytoplankton kunnen ook darmflora supplementen ondersteuning bieden bij huidschilfers.

Een groot deel van de huidproblemen kan ontstaan door een niet optimaal functionerende darmflora.

Het is daarom gunstig om een supplement te gebruiken dat de spijsvertering ondersteunt en een goede darmflora bevordert. Een gezonde darmflora zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde huid en vacht.

Collageen is een nuttig ingrediënt dat zowel de darmwand als de huid en vacht ondersteunt, en helpt bij het behouden van een gezonde darmwand en huid.

Maar dus ook diverse probiotica stammen kun je inzetten om de darmflora te ondersteunen en voorzien van een leger “goede bacteriën”.

Goede Kwalitatieve Voeding

Goede voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid van de huid en vacht van jouw hond. Overweeg vers vlees of blikvoeding als de brokken geen verbetering tonen.

Ook vitaminetekorten kunnen huidproblemen veroorzaken.

Vitamine A is bijvoorbeeld cruciaal voor een gezonde huid.

Een phytoplankton supplement kan een goede aanvulling zijn op het dieet om te zorgen dat jouw hond geen tekorten heeft omdat het boordevol waardevolle mineralen, vitamines en nutriënten zit.

Ceramiden Shampoo

Een shampoo of spray met ceramiden kan ook bijdragen aan het verminderen van huidschilfers.

Ceramiden zijn natuurlijk voorkomende lipiden (vetten) die een cruciale rol spelen in de barrièrefunctie van de huid, ze helpen de huid vocht vast te houden en beschermen tegen irriterende stoffen.

Ceramiden hebben kalmerende eigenschappen en kunnen helpen bij het herstellen van de droge, geïrriteerde of gevoelige huid van jouw hond.

Als jouw hond jeuk ervaart door huidschilfers, kan het wassen met een ceramiden shampoo de jeuk verminderen en het herstel van de huid bevorderen.

Preventie voor een gezonde huid

Het is altijd beter om problemen te voorkomen dan te genezen. Zodra de hondenvacht vrij is van huidschilfers, is het belangrijk om maatregelen te nemen om te voorkomen dat ze terugkeren.

Regelmatig borstelen

Het regelmatig borstelen en aaien van de hond stimuleert een gezonde en gereguleerde talgproductie. Vooral bij honden in de rui kan een ongeborstelde ondervacht leiden tot huidproblemen en schilfers.

Gebruik hondenshampoo

Het is belangrijk om hondenshampoo te gebruiken in plaats van mensenshampoo, omdat deze laatste stoffen zoals parfums, SLS en parabenen bevat die de hondenhuid kunnen uitdrogen. Een geschikte hondenshampoo helpt de huid in goede conditie te houden.

Dit is onze natuurlijke hondenshampoo die zacht en verzorgend is voor de huid van je hond.

Het aanpakken van huidschilfers bij jouw hond vereist een combinatie van goede voeding, juiste huidverzorging en aandacht voor de algehele gezondheid van jouw viervoeter.

Door de juiste stappen te nemen, zoals het toevoegen van phytoplankton aan de voeding, regelmatige verzorging en het gebruik van ceramiden shampoo, kun je jouw hond helpen genieten van een gezonde, jeukvrije huid en een glanzende vacht.

Als je hond jeuk heeft kun je ook deze tips uit dit artikel gebruiken.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Podcast over mijn hond die aan de lijn trok

Lees Meer...

Help, mijn hond jaagt achter onze kat aan in huis

Lees Meer...

Maag- en darmproblemen bij honden

Lees Meer...

11 Redenen Waarom Jouw Hond Gefrustreerd Kan Raken

Lees Meer...

De Oversociale Pup Die Overal Mee Naartoe Moet

Lees Meer...

Schilferige plekken en jeuk hond

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?