In onderstaande video wordt uitleg gegeven door dierenarts Brenda Ooms over de VacciCheck titerbepaling voor honden. Veel lezers hebben via dit blog vragen gesteld met betrekking tot het onderwerp titerbepaling en het vaccineren / inenten van hun hond. Enkele vragen die het interview worden beantwoord zijn onder andere:
- Wat zijn de voor- en nadelen van een VacciCheck titerbepaling?
- Hoe betrouwbaar is een VacciCheck titerbepaling?
- Hoe gaat een VacciCheck titerbepaling in zijn werk?
Laat hieronder jouw reactie achter op het blog met jouw ervaringen: Wat vind jij van de VacciCheck Titerbepaling? Deel dit artikel zo veel mogelijk met andere hondenliefhebbers zodat er meer duidelijk komt over vaccineren bij honden.
Hier vind je de lijst met dierenartsen in Nederland waar je de VacciCheck Titerbepaling kunt laten uitvoeren op de site van NML Health.
Voor CPV, CDV, CAV en FPV is er volgens NML Health bewezen dat er een zeer sterke correlatie bestaat tussen de aanwezigheid van virus neutraliserende antilichamen in het serum en de bescherming tegen infectie en ziekte.
De bepaling van de hoeveelheid antilichamen is nu goed, effectief en betrouwbaar mogelijk in de praktijk met behulp van de VacciCheck testkit. Voor de test kan serum, plasma en vol bloed gebruikt worden. Zowel in de VS als in Engeland worden deze tests al op grote schaal gebruikt.
De betrouwbaarheid van de testen is volgens NML Health als volgt:
Ziekte Sensitiviteit Specificiteit
Canine Distemper Virus 100% 92%
Canine Parvo Virus-2 88% 100%
Canine Adeno Virus-1 94% 93%
FelineHerpes Virus-1 93% 96%
Feline Calici Virus 90% 91%
Feline Parvo Virus 89% 98%
Titeren is juist aan te raden vooral als mensen een pup gekocht hebben die ineens uit het niets ziek geworden is…..het gebeurt dagelijks dat een doodt zieke pup bij een dierenarts komt waar later uit blijkt dat het arme dier Parvo heeft………. dan zouden ze eigenlijk standaard moeten gaan Titeren. De reden dat dit standaard zou moeten gebeuren als het een nieuw huisdier betreft die nog niet bekend is bij jouw dierenarts is de achtergrond van het dier ook niet bekend.
Is de pup gekocht bij een broodfokker / malafide handelaars is de kans heel erg groot dat het dier geen enkele enting heeft gehad! Hier wordt namelijk massaal mee gefraudeerd dan zult u denken wacht even hoe kan dat nou …….heel simpel er zijn dierenartsen die aan deze praktijken mee werken ook met de nieuwe regels zal dit voor blijven komen omdat hier geen enkele controle op is.
De instanties in Nederland die wekelijks meldingen binnen krijgen doen namelijk hier niks mee waarom niet zult u denken nou heel eenvoudig ze zijn bang !
Hi Willemijn,
Daar zijn de meningen dus verdeeld over. Jij gaat ervan uit dat jouw hond na 15 maanden nog steeds beschermd is de rest van zijn leven, de vraag is of je hiervan uit kunt/mag gaan? Met de titerbepaling meet je simpelweg of de hond nog voldoende antistoffen heeft. Zo niet, dan zul je dus opnieuw moeten enten.
Maar ik ga ervan uit dat je het interview hebt bekeken :).
Gr. Maurice
Ik heb 6 honden en laat hen sedert jan. 2013 jaarlijks titeren, 5 van mijn honden hebben sedert deze datum nog steeds genoeg antistoffen in hun lichaam waardoor ze geen nieuwe entingen hoeven. 1 van mijn honden die nu 4 jaar wordt moet wel ge-ent worden omdat er bij het titeren geen voldoende antistoffen in haar lichaam aanwezig is. Ik laat dit zeker verder doen want ik sta niet te springen om zo maar die entingen te geven. Heb 1 hond die een allergische reactie op medicatie heeft, waardoor hij een deel van zijn haar verliest. Jammer genoeg bestaat dit niet voor de hondsdolheid vaccin.
Titeren ? waarom titeren ? wanneer men als pup de vacinaties geeft tot 15 maanden op schema, is titeren in het geheel niet nodig. daarna na de 15 maanden zijn ze beschermd.
titeren wij onze kinderen ook ? nee toch, op een bepaalde leeftijd wordt de mens ook niet meer geent, en wordt er ook niet getiterd, zijn honden belangrijker dan mensen ? nee toch.
ik heb een Newfoundlander, geent volgens schema tot en met 15 maanden, daarna is mijn hond beschermd.
U schrijft wat ik denk. Ik ben het volledig met u eens.