Wanneer je een tekenbeet constateert bij je hond dien je ervoor te zorgen dat je de te teek zo snel mogelijk verwijdert!
Des te korter de teek vastgezogen zit aan je hond des de kleiner de kans is op een mogelijke besmetting op de ziekte van Lyme bij een tekenbeet bij je hond.
Beluister daarover het volgende interview met een specialist van het RIVM over het voorkomen, bestrijden en verwijderen van teken:
Het verwijderen van de teek bij je hond kun je op meerdere manieren doen. Daarbij is het allerbelangrijkste dat je geen gebruik maakt van:
- Alcohol;
- Vuur of hitte;
- Zeep.
Let bij het verwijderen van de teek op dat je de teek niet plat drukt en dat je de teek er in zijn geheel uithaalt inclusief zijn kop na een tekenbeet.
Na het weghalen van de teek kan je de plek bijvoorbeeld met alcohol ontsmetten.
Gebruik voor het verwijderen van de teek geen ontsmettingsmiddel omdat de teek hierdoor zijn maaginhoud kan dumpen inclusief bacteriën en virussen. De bacteriën mengen zich op deze manier in de bloedbaan van het lichaam van je hond.
Wat te doen nadat je de teek hebt verwijderd?
Wat te doen nadat je de teek hebt verwijderd?
Na het weghalen van de teek kan je de plek bijvoorbeeld met alcohol ontsmetten.
Gebruik vóór het verwijderen van de teek geen ontsmettingsmiddel omdat de teek hierdoor zijn maaginhoud kan dumpen inclusief bacteriën en virussen. De bacteriën mengen zich op deze manier in de bloedbaan van het lichaam van je hond.
Als je de teek – na de beet – eruit hebt gehaald, dan kun je het beste de plek rond de huid een paar weken in de gaten houden.
Het kan zijn dat de plek op de huid lichtelijk rood en geïrriteerd is van de beet. Dit trekt na een aantal dagen weg.
Noteer de datum van het ontdekken van de teek op de huid van de hond zodat je dit allemaal kunt controleren.
Mocht er een rode ring op de huid van je hond komen, dan is de kans aanwezig dat hij besmet is geraakt door de ziekte van Lyme.
Een bezoek – op korte termijn – aan de dierenarts is dan noodzakelijk en aan te raden om de hond te controleren en mogelijk te behandelen tegen de ziekte van Lyme.
Lees hier wat de symptomen zijn van een tekenbeet.
Teek verwijderen hond mislukt?
Wat nu als je de teek bij je hond niet goed verwijdert?
Wanneer je de teek er niet goed uit trekt, omdat de teek klein is of omdat je zijn lichaam van de kop trekt, waardoor de kop in de huid van de hond blijft zitten, moet je het plekje goed in de gaten houden.
Meestal valt de kop vanzelf uit de huid, maar als de monddelen van de teek achter blijven in de huid kan de plek geïnfecteerd raken en kan er zich een klein abces ontwikkelen.