fbpx
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • De top 7 fabels over dierenvoeding

De top 7 fabels over dierenvoeding

Als je jouw hond vers vlees voert zul je merken dat je veel te maken krijgt met fabels.

Fabels die jij elke dag, week of maand te horen gaat krijgen van andere mensen. Mensen die meestal geen verstand van zaken hebben maar die jou wel proberen te overtuigen met de fabels die ze ergens hebben gehoord.

Ken jij dat gezegde: Ze hebben de klok wel horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt?

Precies! Als je namelijk iets doet wat buiten het ‘standaard kuddegedrag’ valt dan verklaren ze je al snel voor gek. Maar wie is er daadwerkelijk gek nu je de feiten kent?

Het leek mij daarom leuk om hier een post over te schrijven met de top 7 aan fabels die de wereld in worden geholpen over vers vlees. Dit zijn situaties waar ik in terecht ben gekomen of van heb gehoord. Onderaan dit bericht kun je een reactie achterlaten als je ook een mooi verhaal of fabel hebt!

Hierbij de fabels die vers vlees voerders vaak krijgen te horen van mensen uit hun omgeving:

1. Agressief en/of vals

”Voer jij jouw hond vers vlees? OH! Dat is gevaarlijk. Als honden eenmaal bloed geproefd hebben dan zijn ze niet meer te stoppen en zullen ze agressief en bloeddorstiger worden.”

Er zijn talloze voorbeelden op te noemen van honden en katten die vers vlees eten. Zeker omdat je inmiddels weet dat minder dan 10% van alle honden en katten in Nederland rauw vlees gevoerd krijgen.

Omdat er alleen al in Nederland miljoenen honden zijn en dit percentage flink blijft groeien, is minder dan 10% nog steeds noemenswaardig. Agressieve honden met bijtincidenten door rauw vlees hadden al lang aan het licht gekomen.

Ook zouden deze onderwerpen direct worden uitvergroot in het nieuws, maar daar is geen enkele  sprake van.Naar mijn weten heeft dit nooit plaats gevonden en kan niemand aantonen dat honden ook maar enige vorm van agressie hebben getoond of bloeddorstiger werden na het eten van rauw vlees. Daarom zijn zulke fabels grappig en lachwekkend!

2. Tandsteen

 “Ik geef mijn hond brokken want deze zorgen ervoor dat het tandsteen verwijdert. Dit komt omdat hij moet kauwen en dat haalt het vuil weg. Dit heb je niet met vers vlees.”

Wolven, Honden en katten houden van nature hun gebit schoon door vlees aan stukken te scheuren en op rauwe vleesbotten te kluiven en te knagen. Zoals je weet begint het spijsverteringsproces van onze hond en kat pas in de maag en niet in de bek. Ooit een wolf in de natuur gezien met tandsteen?

De samenstelling van hun speeksel is anders dan bij ons. Er gaat geen reinigende werking vanuit. De granen en suikers in brokken zijn dan ook funest voor hun tanden en kiezen. Dit vormt tandplak wat uiteindelijk kan leiden tot tandsteen.

Vlees en botten hebben een reinigende werking op het gebit en tandplak heeft daardoor minder kans om te aarden, waardoor er uiteindelijk geen tandsteen kan ontstaan.

Veel dierenartsen die ik heb gesproken waarvan hun klanten rauw vlees voeren daarvan zijn er nog maar drie gebitsbehandelingen per jaar in plaats van drie per week bij de honden en katten.

3. Bacteriën, virus of parasieten

 “Rauw vlees eten is niet goed voor je hond hoor, er zitten namelijk bacteriën en wormen in het vlees, daar gaat hij op den duur aan dood.”

De zuurtegraad in de maag van een hond of kat die vers vlees eet is velen malen zuurder(pH 1-2). Het De zuurtegraad zorgt voor de vertering van onder andere de botten. De maag zorgt bij rauw vlees voor een lage zuurtegraad waardoor er geen bacterie, virus of parasiet door de zure maaginhoud overleeft.

Overigens kun je honden en katten op rauw vlees en brokken het beste twee keer per jaar testen op wormen. Preventief ontwormen is zinloos.  Je kunt dit het beste  doen door middel van een wormenonderzoek. Meer informatie hierover vind je in het interview met dierenarts Erwin van Gijtenbeek.

4. Niet compleet

“Vlees geven dat is geen complete hondenvoeding, want dan missen ze altijd de toevoegingen, mineralen en vitamines die wel in brokken zitten.”

Tandsteen je kent het wel: de bekende vieze, stinkende, bruine uitslag op de tanden.

Je kunt een vers vlees menu samen stellen zoals je wilt. Het is erg belangrijk dat dit menu wel aan bepaalde eisen voldoet.  De hond of kat moet in een periode van vier tot zes weken een bepaalde verhouding aan voeding binnen krijgen. Hierin zit alles wat hij/zij nodig heeft. Je hebt kant en klare voeding die compleet zijn.

Doordat er geen verhitting plaatsvindt verliest het vlees geen vitamines en mineralen waardoor het geen toevoegingen nodig heeft.

Voordeel: de mineralen en vitamines zijn altijd natuurlijk!

Bij brokken worden achteraf vitamines, mineralen en toevoegingen bijgevoegd omdat deze verloren gaan tijdens het verhittingsproces. De toevoegingen achteraf zijn kunstmatig en dus nooit natuurlijk.
Optimaal is om variatie van diersoorten te geven, zoals je voor jezelf gevarieerd eten maakt. Je kunt het beste minimaal vier tot vijf diersoorten door elkaar heen voeren aan honden en katten.

5. Salmonella

 “In rauw vlees zit salmonella dus dat is echt niet gezond voor mijn huisdier en kan jou ook besmetten.”

Bij het bereiden van vers vlees moet inderdaad goed gelet worden op hygiëne. Het vlees kun je het beste ontdooien in de koelkast. Je hebt tot vijf graden Celsius een minimale bacteriegroei.

Ook het aanrecht, gereedschap en de voerbak moet goed worden schoongemaakt. De meeste bacteriën, ook salmonella, vermenigvuldigen zich niet bij temperaturen lager dan vijf graden.  Echter vanwege de zuurtegraad kan salmonella niet tot nauwelijks overleven.

Toch kan er salmonella voorkomen in vers vlees. Maar wat veel mensen niet weten is dat salmonella ook bij brokken etende honden voor komt. De kans dat ze het krijgen is erg klein en het lichaam scheidt het af.

Het overbrengen op mensen vindt plaats door aanraking met de uitwerpselen via de handen richting je mond. Vooral bij kleine kinderen, oudere mensen en mensen met een lage weerstand door een ziekte moeten goed op de hygiëne letten.

Dus zorg dat je je handen goed wast en hygiënisch om gaat met het eten dan hoef je je geen zorgen te maken.

6. Splinteren van botten

“Als je rauw vlees geeft dan gaan de botten splinteren en dit zorgt voor verstopping en kan leiden tot de dood.”

De eerste belangrijke les die je krijgt als je over gaat naar natuurlijke voeding is dat de botten absoluut NIET gekookt mogen worden. De botten moeten rauw worden gevoerd. Als je de botten wel zou koken, dan verandert het bot van structuur waardoor het inderdaad gaat splinteren. Dit is zoals je zult begrijpen levensgevaarlijk.

Tip: Geef dus nooit de overgebleven gebarbecuede/ gekookte kippenbotten aan je huisdier.

Ook mag je honden en katten geen rauw varkensvlees voeren. Dit komt omdat zij daar de Ziekte van Aujeszky van kunnen krijgen. De kans dat ze dit krijgen is kleiner dan 1% maar groot genoeg om varkensvlees te verbannen uit de voeding van honden en katten.

Als je rauwe botten met vlees geeft dan zal een hond die al langer op vlees staat een juiste zuurgraad hebben en deze botten verteren.Voor honden die op brokken staan en botten krijgen moet je voorzichtig zijn. Je kunt het beste beginnen met beginnersbotten die niet te hard zijn. Denk bijvoorbeeld aan kippennekken of eendennekken.

7. Brokken zijn goedkoper

“Brokken zijn veel goedkoper dan vers vlees, vlees vind ik echt te duur om dagelijks te geven.”

Deze mensen zijn niet goed geïnformeerd. Welke prijs wordt er omgerekend betaald voor een kilo brokken?

Veel dierenliefhebbers kopen een brokkenzak en hebben geen idee wat voor prijs ze per kilo betalen. De prijzen van brokken en vers vlees kun je zo gek maken zoals je zelf wilt.

Je kunt een hond een complete vers vlees maaltijd voeren vanaf één tot anderhalve euro per kilo. Je vraagt je dan af of dit van een optimale kwaliteit is. Ditzelfde geldt ook voor brokken.

Dure brokken of duur vers vlees hebben niet altijd een hogere kwaliteit, maar een goede kwaliteit brok of vers vlees zal in ieder geval niet goedkoop zijn.Brokken die enigszins in de buurt komen van een redelijke kwaliteit, daar betaal je al snel vier tot zes euro per kilo voor. Bij vers vlees liggen deze prijzen rond de drie tot vijf euro.

Na alle informatie die je gelezen hebt zouden we eigenlijk ook alle dierenartskosten met elkaar moeten vergelijken tussen honden op brokken en vers vlees. Dit laten we maar even voor wat het is.

Heb jij nog meer bekende of hilarische fabels over dierenvoeding, deel ze dan hieronder met ons.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Het verschil tussen synthetische en natuurlijke vitamines in hondenvoeding

Lees Meer...

De verborgen link: Koolhydraten en de “overactieve” hond

Lees Meer...

​​​​Ziekte van Aujeszky

Lees Meer...

De waarheid over brokken

Lees Meer...

​​​​Interview #3: Op bezoek bij dierenarts Erwin van Gijtenbeek

Lees Meer...

KVV (kant en klaar vers vlees voeding voor honden)

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wat een onzin met die tanden Het lijkt wel of een hond tegenwoordig anders is dan 20 jaar terug kan mij echt niet herinneren dat een van mijn ouders de hond naar een tandarts bracht of naar een dieren arts gewoon mee eten wat de pot schaft en extra botten geven . 16 jaar was die hond geworden Hebben hem moeten laten inslapen dat mijn moeder naar een verzorging tehuis moest De toen enige dierenarts in Maastricht wou het nog niet eens doen omdat hij nog prima was Nu u? Vraag anders een aan een boer bij u in de buurt die lach u vierkant uit Nu zie je de erf honden niet meer zo vaak maar die gingen ook erg lang mee Misschien leven uw ouders nog vraag daar eens naar, die lachen zich rot Het is een hype waar veel geld mee omgaat en dieren artsen groeien als paddenstoelen Woeker prijzen dure huizen enz. Dieren industrieen verdienen geld met afval en mest wat normaliter moet verbrand worden i.v.m milieu vervuiling . Een gat in de markt en een goed af gezekerd geheim maffia praktijken meer niet En die hebben echt niets met uw viervoeter draait om geld. Het is zoals de mens variatie zoveel mogelijk teveel van het zelfde is niet goed ,Kan mij ook niet herinneren dat er zoveel kanker onder de honden was vroeger .Mu wil ik niet zeggen dat vroeger altijd goed was maar dit is wel een gegeven toch? Oja nog iets over na te denken honden zijn geen mensen behalve als het om dier proeven gaat dan hebben ze de zelfde organen en eigenschappen raar toch?

 2. er staat bij gebitsbehandeling een hond die brokken eet drie maal per week nou nou daar heb ik nog nooit van hehoord. ons hondje ook niet en is in 14 jaar tijd 2 maal naar de da geweest een keer een kies eruit en een maal wat tandsteen. dus dat is wel erg overtrokken zoals u het hier neer schrijft. en daar komt nog bij dat onze maltezer al die jaren brokjes heeft gehad en gaat toch het 15 levensjaar in

 3. “Vlees geven dat is geen complete hondenvoeding, want dan missen ze altijd de toevoegingen, mineralen en vitamines die wel in brokken zitten.”

  Deze stelling of constatering is ansich geen fabel. Alleen vlees geven aan een hond is geen complete hondenvoeding. En brokvoeding is complete voeding. Het moet dus altijd een “complete” vlees maatlijd zijn, bijv kvv of vlees + ? = compleet.

  1. Beste Huitema,

   Wat probeer je precies duidelijk te maken, ik begrijp het denk ik niet?

   Groeten,
   Maurice

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?