Voedselallergie bij honden. Heeft jouw hond jeuk, vacht- en huidproblemen en darmproblemen zoals diarree en winderigheid? Dit kunnen symptomen zijn van een voedselallergie bij een hond.
Allergie bij honden
Een allergie bij honden komt - net als bij mensen – met regelmaat voor. Er zijn verschillende vormen van allergieën bij honden. Bij een allergie reageert het afweersysteem van de hond heftig op bepaalde stoffen, zogenaamde “allergenen”.
Dit kan een reactie zijn op de omgeving (pollen, huidschilfers), insecten, medicatie of voeding. Soms is een hond allergisch voor vloerbedekking of was- middelen, of voor andere huisdieren.
Voedselallergie bij honden
Een voedselallergie bij honden is een overmatige reactie van het immuunsysteem van de hond op bepaalde bestanddelen in zijn hondenvoer (lees: de allergenen).
Honden die een voedselallergie hebben zijn overgevoelig voor deze allergenen en krijgen daardoor klachten zoals jeuk, ontstekingen of maag- en darm-klachten, zoals braken, diarree en winderigheid.
Wat is het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie bij honden?
Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen een voedselallergie versus een voedselintolerantie bij honden.
In de praktijk is dit onderscheid echter lastig te maken, omdat de symptomen veelal op elkaar lijken.
Als honden abnormale reacties vertonen op voer dan is er sprake van voedselovergevoeligheid. Hieronder vallen zowel allergische reacties (voedselallergie) als niet-allergische reacties (voedselintolerantie).
Bij een voedselallergie beschermt het immuunsysteem van de hond het lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen. Het lichaam produceert dan anti-stoffen. Deze antistoffen binden zich als het waren aan de lichaamsvreemde stof, om deze zo “onschadelijk” te maken.
Bepaalde voedingsstoffen (vaak eiwitten) worden soms door het lichaam van de hond als indringers beschouwd, met een allergische reactie als gevolg (en de daarmee gepaard gaande ziekteverschijnselen).
Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam van de hond op een bepaalde voedingsstof. Hier is het immuunsysteem niet bij betrokken (dit in tegenstelling tot een voedselallergie).
Een voedselintolerantie is het onvermogen van het lichaam van je hond om een bepaalde voedingsstof te verteren. In principe zou het lichaam van de hond deze stoffen gewoon moeten kunnen verteren, maar het spijsverteringssysteem heeft bepaalde capaciteiten niet of niet meer.
Dus: bij een voedselallergie is er sprake van een allergische reactie, ook wel een reactie van het immuunsysteem en bij een voedselintolerantie is er wel sprake van een abnormale reactie op bepaalde bestanddelen in het voer, maar is er geen allergische reactie van het immuunsysteem.
Deze twee typen reactie op het voer kunnen dezelfde klachten bij een hond veroorzaken en zijn dus nauwelijks van elkaar te onderscheiden.
Oorzaken van een voedselallergie bij honden
Waardoor ontstaat een voedselallergie bij honden?
Zoals hiervoor uiteengezet is een voedselallergie bij honden een overmatige reactie van het immuunsysteem van de hond op allergenen in zijn hondenvoer.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar allergenen in hondenvoer. Gebleken is dat meer dan driekwart van de allergische reacties bij honden wordt veroorzaakt door rund, zuivel, kip, en tarwe.
De statistieken zijn als volgt:
De meest voorkomende allergenen | Item 2 | Item 3 | Item 4 | Item 5 |
---|---|---|---|---|
Feature 1 | Feature 1 | Feature 1 | Feature 1 | Feature 1 |
Feature 2 | Feature 2 | Feature 2 | Feature 2 | Feature 2 |
Feature 3 | Feature 3 | Feature 3 | Feature 3 | Feature 3 |
Bron: Philip Roudebush: Ingredients and foods associated with adverse reactions in
dogs and cats. Veterinary Dermatology Volume 24, Issue 2, pages 293–294, April 2013
De allergenen (zoals hierboven uiteengezet) blijven na het verwerken, koken en invriezen nog steeds (immunologisch) actief in het hondenvoer.
Voor een gevoelige hond zijn maar weinig allergenen nodig om een reactie uit te lokken. De allergenen worden door de darmwand van de hond opgenomen en komen dan in contact met het immuunsysteem van de hond.
Als de hond overgevoelig is voor sommige allergenen dan komen er bepaalde stoffen vrij die huidklachten, jeuk en/of ontstekingen of maag- en darmklachten (zoals braken, diarree, winderigheid) veroorzaken.
Symptomen voedselallergie bij honden
Welke symptomen heeft een hond met een voedselallergie?
Honden met een voedselallergie hebben vaak:
- Jeuk;
- Krabben, bijten en likken van de huid;
- Doffe vacht;
- Herhaaldelijk terugkerende oorontsteking;
- Ontsteking van de voetzolen;
- Maag- en darmklachten zoals, winderigheid, braken, diarree.
De klachten bij honden met een voedselallergie komen vaak voor op de poten, de oksels, rond de anus, de liezen, de oren en de romp.
Hoe weet je of een hond voedselallergie heeft?
Om vast te stellen of een hond een voedselallergie heeft kan het eliminatiedieet, ook wel uitsluit dieet genaamd, uitkomst bieden.
Bij het eliminatiedieet wissel je verschillende soorten voer af, totdat de symptomen bij je hond overgaan.
Op het moment dat de symptomen van je hond verdwijnen, kun je constateren dat de betreffende stof die achterwege gelaten wordt de stof is waarvoor jouw hond allergisch is.
Welke voeding bij honden met een voedselallergie?
Je geeft je hond gedurende 8 weken een nieuw soort voer. Hierbij is van belang dat het voer uit slechts één enkele dierlijke (of plantaardige) eiwitbron bestaat (die niet in de hondenbrokken zat die je hond kreeg), zonder kunstmatige toevoegingen (let dus op met voertjes en snacks!!).
Het is dan goed om één eiwitbron te gebruiken die je hond niet eerder heeft gehad, bijvoorbeeld eend of paard.
Als de symptomen bij jouw hond langzaam verdwijnen dan is dit mogelijk een aanwijzing dat het gaat om een voedselovergevoeligheid voor een eiwitbron uit het voer dat jij in eerste instantie gaf aan je hond.
Maar je wilt uiteindelijk achterhalen welke eiwitbron in het voer dat je oorspronkelijk gaf nu de oorzaak is.
Om hierachter te komen ga je één voor één de eiwitbronnen uit het oorspronkelijk voer weer aan je hond geven. Dus je blijft het nieuwe voer geven en geeft daarnaast één eiwitbron – bijvoorbeeld zuivel- uit het oorspronkelijk voer.
Heeft je hond gedurende een periode van twee weken nergens last van – de symptomen als ernstige jeuk, bijten etc. komen niet terug – dan weet je dat zuivel niet de oorzaak is.
Ga dan door naar de volgende voedingsstof; kip, ei, etc. totdat je de oorzaak hebt gevonden.
Voedselallergie honden en vers vlees
Is rauw/vers vlees voeding de oplossing voor een hond met een voedselallergie?
Veel hondeneigenaren zijn enthousiast over rauw/vers vlees voeding voor hun hond. Wij van Dierbewust ook.
Sommige hondeneigenaren zien ook een duidelijke verbetering van de huid en de vacht van hun hond wanneer zij van hondenbrokken overstappen op vers vlees.
Is dit dan “the way to go” bij honden met huidproblemen en allergieën?
Of vers vlees altijd DE oplossing is, is te kort door bocht. Het verschilt per hond. Niet alle honden reageren hetzelfde op een bepaald type voer.
Eén ding is zeker en geldt voor ALLE honden: Hoe natuurlijker de voeding des te beter!
Alle (chemische) toevoeging die in heel veel hondenbrokken zitten verwerkt verdienen wat ons betreft sowieso niet de voorkeur. Let goed op wat je je hond voer voeding geeft, verdiep je erin. Goede voeding kan namelijk een hoop problemen voorkomen of verminderen.
Wil je meer weten over vers vlees voeding voor je hond?
Bekijk hier de video met dierenarts Tannetje de Koning over vers vlees en hondenbrokken of luister de Dierbewust Podcast met Petra Riedijk van Versvoer.nl over hoe jij de beste hondenvoeding voor je hond kunt kiezen.