• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Huidproblemen hond | 10 Tips om de huidaandoeningen van je hond te verminderen

Huidproblemen hond | 10 Tips om de huidaandoeningen van je hond te verminderen

Als je hond ergens last van heeft, dan zie je dat vaak terug aan zijn huid.

Verschillende aandoeningen kunnen zelfs een chronische huidaandoening geven. Het is daarom altijd belangrijk om aandacht te besteden aan de gezondheid van de huid van je hond, voordat deze huidaandoeningen ontstaan.

De gezondheid van de huid van je hond

Net als bij de mens weerspiegelt de gezondheid van de hondenhuid de gezondheid van het hondenlichaam. Huidaandoeningen bij de hond zijn daarom vaak de eerste tekenen van een andere aandoening, zoals een allergie of andere immuunziekte.

In veel gevallen ontstaat een huidaandoening heel geleidelijk met een kleine plekje. Je hond heeft bijvoorbeeld een klein beetje jeuk, iets wat heel normaal kan zijn. De eerste tekenen kunnen subtiel zijn, maar onbehandeld kan de aandoening vele malen erger worden.

De eerste tekenen van huidaandoeningen bij je hond zijn onder andere:

- een doffe, niet glanzende vacht;
- een schilferige huid met een kleine hoeveelheid roos;
- een muffe geur.

Onbehandeld kunnen deze eerste tekenen zich uiten in:

- roodheid;
- jeuk;
- verdikking van de huid;
- diverse gistinfecties;
- bacteriële infecties;
- hotspots;
- tumoren en andere afwijkingen van de huid.

Jeuk bij de hond is helaas heel gewoon, maar ook heel hardnekkig en vervelend.

Chronische huidklachten zijn namelijk moeilijk te behandelen, omdat je ook de achtergrond van de jeuk moet zien te achterhalen.

Hoewel huidaandoeningen bij honden in verschillende vormen kunnen voorkomen, is de onderliggende oorzaak altijd dezelfde.

Oorinfecties, jeukende voeten, brandplekken en andere huidklachten zijn altijd het topje van de ijsberg…

Vaak zijn ze het gevolg van een dieper liggend probleem van het immuunsysteem van de hond of van de aanwezigheid van vreemde stoffen in het lichaam waar hij allergisch voor is. En dan kan het ook nog eens een combinatie van die twee zijn.

Om de uiterlijke symptomen van jeuk en huidaandoeningen te verminderen, moet je de hond van binnenuit weer gezond maken.

10 Tips voor het verminderen van huidproblemen bij je hond

Deze 10 natuurlijke tips om huidaandoeningen van je hond van binnenuit te aan te pakken kunnen helpen om je hond van binnen en van buiten weer gezond te krijgen.

Raadpleeg daarnaast altijd een dierenarts of voedingsdeskundige, om zo samen te bepalen welke van deze tips het beste passen bij het behandelen van de huidaandoeningen en het verbeteren van de gezondheid van je hond.

Twijfel je over een toepassing van kruiden of waar je de beste biologische kruiden kunt kopen voor je hond? Ook dan is het verstandig om een voedingsdeskundige voor honden te raadplegen.

Heb je overigens het vermoeden dat je hond kampt met een bacteriële infectie?

Dan heeft hij wat hulp nodig om te genezen. Naast ontgiften en behandelen van binnenuit, kun je dan ook denken aan symptoombestrijding van buitenaf. Een holistische dierenarts, homeopaat, kruidendokter of voedingsdeskundige kan je hierbij zeker helpen.

1 - Geef je hond rauwe voeding

Veel jeuk komt voort uit verkeerde voeding, waardoor de balans van de darmflora danig is verstoord. Je kan dan overstappen naar een dieet van rauw vlees met extra groenten, zoals broccoli, bloemkool, bladgroen en courgette. Deze groenten kunnen helpen bij het filteren van voor je hond giftige stoffen. Denk hierbij aan geraffineerde suikers, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Als je hond ernstige darmklachten heeft, kun je overwegen om het rauwe vlees eerst te overgieten met kokend water, zodat het iets makkelijker verteerd kan worden.

2 - Kruiden om de darmen te ontgiften van je hond

Mensen doen ook wel eens een sapkuur of groentekuur om de darmen te ontgiften. Er zijn verschillende kruiden verkrijgbaar waarvan bekend is dat ze gifstoffen uit darm, lever, lymfevaten en nieren van de hond kunnen verwijderen.

De beste kruiden hiervoor zijn calendula (goudsbloem), kamille, peterselie, klis, netel en paardenbloem.

Let wel dat je alleen gedroogde, biologisch geteelde kruiden gebruikt. Meng alle kruiden in gelijke delen in een grote pot. Doe elke avond twee eetlepels van de kruiden in 1 kopje kokend water, dek het kopje af en laat ze een nacht lang trekken. Zeef de vloeistof en meng de vloeistof door de maaltijden van je hond.

3 - Ontgift de lever van je hond

Ontgift de lever van je hond met mariadistel. Het beste is het om een product voor honden te gebruiken. Mocht dit niet voorhanden zijn, dan kun je het kruid in capsules voor mensen kiezen. Pas dan de dosis aan voor een persoon van zo’n 65 kilo en pas dan daarop de dosis voor je hond aan op zijn lichaamsgewicht.

Geef mariadistel geen langere periodes achter elkaar aan je hond. Een kuur van twee tot vier weken is lang zat.

4 - Ontgift de nieren van je hond

De nieren filteren alles wat je hond binnenkrijgt, dus ook die kunnen wel eens handje worden geholpen en dus worden ontgift. Geef je hond één keer in de twee maanden thee (net als bij tip 2) met de volgende kruiden:

- meidoorn;
- gingko biloba;
- echte heemt (ook bekend als marshmallow kruid);
- paardenbloem.

5 - Ontgift het lymfesysteem van je hond

Het lymfesysteem ontgift zich het beste door regelmatige lichaamsbeweging en massage. Lekker knuffelen met je hond en daarbij over zijn huid wrijven, kan ook meehelpen om het lymfesysteem van je hond te reinigen.

Daarnaast is het ter ondersteuning mogelijk om het een kruidenthee van biologische kruiden te maken om het lymfesysteem weer schoon te maken. Hiervoor gebruik je:

- weegbree;
-  rode klaver;
- fenegriek;
- kleefkruid.

De kruidenthee zet je volgens de methode in tip 2.

6 - Homeopathische behandeling

Gewone geneesmiddelen kennen vaak bijwerkingen. Homeopathische ook, maar deze staan nu eenmaal dichter bij de natuur van de hond dan reguliere medicijnen.

Bij jeuk en huidaandoeningen is het daarom aan te raden om eerst met homeopathische middelen te gaan werken om je hond te genezen. Tips voor een goede homeopathische dierenarts? Stuur ons een e-mail.

7 - Breng de darmflora van je hond in balans

Het immuunsysteem van mens en dier wordt voor het grootste gedeelte bepaalt in de darm. Gezonde darmen zijn voor een hond daarom heel belangrijk.

Is de darmflora van de hond uit balans? Breng het dan terug in balans met behulp van een hoogwaardige probiotica voor honden.

Een vezelrijk dieet helpt overigens ook weer om de darmen in balans te houden en prebiotica aan te maken. Prebiotica vormen de voedingsbodem van probiotica in de darmen.

8 - Ondersteuning van het immuunsysteem van je hond

Medicinale paddenstoelenmelanges ondersteunen het immuunsysteem. Er zijn verschillende goede producten voor huisdieren verkrijgbaar. Kies dan wel altijd voor biologische paddenstoelen. Volg ook altijd de aanwijzingen op de verpakking.

Het is mogelijk om menselijke producten te gebruiken. Het is dan heel belangrijk dat je de dosering aanpast aan het gewicht van je hond.

Daarnaast is vitamine C een goede ondersteuning voor een gezond immuunsysteem. Een natuurlijke vorm van vitamine C is aan te raden voor de hond, want dit kan hij beter opnemen. Natuurlijk vitamine C vind je in de vorm van camu camu of de acerola bes.

9 - Vermijd allergenen in huis

Wanneer je je hond aan het ontgiften bent, is het ook goed om eens kritisch te kijken naar geurstoffen in huis. Denk hierbij aan de zeep die je gebruikt om de vloer te dweilen of om de was te doen. Kunstmatige geurstoffen en zepen kunnen de huid van de hond ook aantasten, waardoor de jeuk kan blijven ontstaan.

10 - Verminder stress bij je hond

Een heel belangrijke tip om mee af te sluiten is het verminderen van stress voor je hond.

Uit onderzoek is gebleken dat stress een grote trigger is voor huidaandoeningen, bij zowel mensen als (huis)dieren.

Heb je een gevoelige hond die jouw stress oppikt? Zorg dan dat er rust komt in het huishouden. Heeft je hond veel stress doordat hij niet graag alleen is of heel angstig is? Neem zijn angst dan weg en probeer hier iets mee te doen. Bijvoorbeeld door speciale training, een oppas en door met oudjaar naar een vuurwerkvrijezone te gaan. Het zal allemaal helpen om je vriendje van zijn jeuk te bevrijden.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Allergieën bij honden: symptomen en hoe je kunt helpen

Lees Meer...

5 redenen waarom jouw hond jeuk kan hebben

Lees Meer...

Apoquel: Een snelle jeukverlichting bij jouw hond, maar is het wel de juiste keuze?

Lees Meer...

Huidproblemen hond? Geef je hond zijn lever een boost!

Lees Meer...

19 Manieren: Hoe jij jeuk bij je hond met natuurlijke middelen kan oplossen

Lees Meer...

DB-016 Veel voorkomende oorzaak van allergie bij honden & de oplossing!

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste lezer,
  Ik wil mijn hond die huidproblemen heeft het kruidenmengsel gaan geven om zijn darmen te ontgiften, ik heb hiervoor alle kruiden kunnen krijgen behalve de calendula, wat kan ik daarvoor in de plaats erbij mengen?
  Ik woon op Curaçao, en hier is niet alles op voorraad.
  Bedankt alvast voor de reactie
  Vriendelijke groet,
  Sandra H.

  1. Maurice - HappyDogAcademy schreef:

   Hi Sandra,

   Dat kun je het beste even navragen bij een specialist. Calendula is namelijk mooi verzachtend voor de huid. Succes met je hond en hopelijk is hij snel weer opgeknapt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?