In onze online trainingen vragen hondenliefhebbers vaak wat ze voor honden voertjes of beloningsnoepjes zij het beste aan hun hond kunnen geven?
Eentje die ik persoonlijk altijd heb aanbevolen zijn kleine kaasblokjes van de kaasboer (dus niet van de supermarkt).
Veel honden doen er een "moord" voor en ik vertel je later mijn persoonlijke ervaringen mee.
Daarnaast bevat kaas belangrijke voedingsstoffen zoals veel calcium, vitamine B12 en vitamine D.
Maar zo nu en dan krijg ik soms commentaar dat kaas niet goed zou zijn voor honden.
De meest gebruikte redenen zijn deze:
- honden beschikken niet over voldoende lactase (het enzym dat lactose in melk afbreekt);
- kaas zou te zout zijn voor honden.
Op google wordt, zoals je weet, veel gekopieerd en mensen praten elkaar graag na.
Zo kan een bepaald fabel jarenlang over het internet gaan, zonder dat iemand de bron probeert te achterhalen.
Lactase in kaas die honden niet kunnen verteren
Als je kijkt naar de eerste reden waarom honden geen kaas zouden moeten krijgen, dan gaat het om lactase.
Lactose is een suiker die in melkproducten kan voorkomen. Lactose wordt afgebroken in de spijsvertering door lactase.
Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt.
Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in kaas niet goed verteerd.
Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose ‘vergisten’.
Hierdoor kunnen dan klachten ontstaan. We spreken dan bij mensen van een lactose-intolerantie.
Daarnaast trekt lactose in de dikke darm vocht aan. Hierdoor kunnen bij mensen maar ook bij honden de volgende klachten ontstaan zoals:
- Een opgeblazen gevoel;
- Winderigheid;
- Diarree, soms is de ontlasting schuimend en ruikt deze zuur;
- Buikpijn en krampen.
Persoonlijk heb ik hiervan nooit enige problemen bij mijn honden ervaren zoals winderigheid of diarree.
En ik denk dat dit komt door het volgende.
In Nederlandse harde kazen zitten volgens de berichten bijna geen lactose.
Tijdens de rijping van kaas wordt lactose namelijk volledig afgebroken.
In zachte kazen en zuivelproducten zoals yoghurt en vla kan nog wel lactose zitten.
Wat ik tijdens het trainen aan mijn honden geef, vertel ik je zo.
Want, ik geef geen kaas van de supermarkt en dat heeft de volgende reden.
Het is heel simpel.
Goed eerst terug naar de hoofdvraag:
Is kaas te zout voor honden als beloning?
De grote ironie in deze vraag is, dat de meeste mensen die deze vraag stellen vaak hondenbrokken geven aan hun hond.
Hondenbrokken staan vaak stijf van de hoeveelheid zouten.
Dit zie je vaak al aan de grote hoeveelheden die wordt gedronken na het eten van de hondenbrokken.
Maar dan antwoord op jouw vraag: bevat kaas teveel zout?
Om deze vraag te beantwoorden dienen we eerst een onderscheid te maken.
Kaas uit de supermarkt bevat namelijk doorgaans een hoger zoutgehalte dan kaas van de kaasboer.
Hoe komt dit?
Kaas uit de supermarkt is doorgaans gepasteuriseerde kaas.
Dit is kaas die gemaakt is van melk die niet verhit is voordat het tot kaas werd verwerkt.
Bij niet-gepasteuriseerde kaas worden echter nog steeds bacteriën aanwezig in de melk en dit kan de smaak, textuur en de veiligheid van de kaas beïnvloeden. Daarom wordt niet-gepasteuriseerde kaas vaak beschouwd als een speciale categorie kaas en daarom wordt het advies gegeven om voorzichtig te zijn met het eten ervan, vooral voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand.
Het doel van het verhitten van de melk is om bacteriën onschadelijk te maken.
Bij de kaasboer haal je meestal rauwe kaas.
Het voordeel van rauwe kaas van de kaasboer is dat er veel meer smaak aan zit en er tijden het productieproces geen of minder kleur-, geur- en smaakstoffen aan toegevoegd worden.
Hierdoor zit er in boerenkaas meestal rond of onder de 1% aan zout in de kaas.
Terwijl dit percentage in de supermarkt vaak wat hoger ligt.
De hoeveelheid zout in kaas kan sterk variëren, afhankelijk van het type kaas en de productiemethoden.
Gemiddeld bevat kaas ongeveer 1-2% zout, hoewel sommige kaassoorten zoals feta en Roquefort tot wel 4% zout kunnen bevatten.
Zout wordt gebruikt in de kaasproductie om de houdbaarheid te verlengen, de smaak en textuur te verbeteren en de groei van bepaalde bacteriën te beperken.
Overmatig zout in de voeding kan naar mijn mening zeker leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, en het is belangrijk om zoutgebruik in acht te nemen.
Dan is de vraag of jij het % van het zoutgehalte te hoog vindt?
Als jij deze vraag wil beantwoorden, adviseer ik je eerst om naar het zoutgehalte te kijken van de hondenvoeding die je geeft.
Maar ook naar de kauwkluiven en voerbeloningen die je jouw hond geeft.
Want hier wordt vaak amper of geen aandacht aan besteed.
Gelukkig, ben jij je wel bewust anders zou je je niet afvragen of kaas wel gezond is voor jouw hond, toch?
De meeste kauwkluiven en beloningen zijn vaak niet de meest gezonde producten voor onze honden.
Wees daarom dus kritisch op wat je jouw hond voert.
Tot nu toe heb ik nog geen reden kunnen vinden om geen kaas aan mijn honden te voeren.
Naast kaas, kun je natuurlijk nog meer alternatieve voerbeloningen bedenken.
Denk aan gedroogd fruit of groente die je droogt in een droogmachine.
Het gaat vooral om de afwisseling.
Toch gebruik ik vaak boeren belegen of extra belegen kaas om met mijn honden te trainen omdat ze er gek op zijn.
Persoonlijk heb ik er nooit problemen van ervaren bij mijn honden en monitor ik dagelijks hoeveel water ze drinken en hoe de ontlasting is van mijn honden.
Als mijn hond teveel water drinkt of een buik heeft die dagelijks rommelt zou ik zeker de kaas uit zijn dieet halen om te zien of het dan verbetert.
Als jij dit soort dingen goed bij je hond in de gaten houdt, dan kan je de meeste gezondheidsproblemen vaak voorkomen bij jouw hond.
mijn beloningen voor onze hond maak ik zelf door half bevroren vlees opde snijmachine in dunne plakjes te snijden. en die te drogen in de droogoven of op de bakplaat van het gasfornuis. goed droog bewaren in een afgesloten pot of weckfles… lang houdbaar runderhart lamshart en kipfilet.
Misschien een leuk alternatief naast de kaas.