• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Honden en Vuurwerkangst – Hoe Je Honden Kalm Kunt Krijgen Tijdens Vuurwerk

Honden en Vuurwerkangst – Hoe Je Honden Kalm Kunt Krijgen Tijdens Vuurwerk

Vuurwerk angst en stress bij honden, katten en andere huisdieren is een bekend probleem omstreeks het laatste kwartaal van de maand. Veel honden en andere huisdieren zijn bang en elke dierenliefhebber zoekt een mogelijkheid om deze angst en stress te laten verdwijnen of tot een minimum terug te brengen.

Ga direct naar de 5 manieren om je hond rustig te krijgen tijdens vuurwerk.

Het reptielenbrein van je hond, kat of huisdier

Het reptielenbrein kwam 500 miljoen jaren geleden tot stand. Het reptielenbrein is een uiterst snel, primair en basaal werkend brein. Het is verantwoordelijk voor het voortbestaan van je lichaam en en onderhoudt het voortbestaan van je lichaam.

Het reptielenbrein is verantwoordelijk voor het automatisch regelen van onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, temperatuurregeling. De meest primitieve levensfuncties die noodzakelijk zijn voor het voortbestaan van mens en dier.

Het is het stukje brein dat het snelst reageert.

Het reptielenbrein is ook verantwoordelijk voor je levensinstincten : het is constant alert het spotten van mogelijk gevaar zodat het de ogenblikkelijke opdracht geeft om het vecht-of-vlucht mechanisme te activeren.

De koppeling tussen ‘waarneming’ en ‘actie’ is zeer zeer zeer kort.

Het zoogdierenbrein en emoties

In de loop van miljoenen jaren hebben zoogdieren het zoogdierenbrein ontwikkeld, bovenop het reptielenbrein. Het zoogdierenbrein ofwel limbische systeem speelt een grote rol bij emotionele reacties die met overleven te maken hebben. Het limbische brein ontvangt impulsen vanuit het reptielenbrein en werkt deze informatie uit. Belangrijke structuren binnen het limbisch systeem zijn de hippocampus (geheugen) en de amygdala (emoties).

Door ontwikkeling van het zoogdierenbrein heeft het dier een verhoogde kans om te overleven. Emoties lijken wel bewuste gevoelens, maar het zijn lichamelijke reacties die ons van gevaar weg moeten leiden, liefst richting beloning.

Emoties worden voortdurend in ons opgewekt, al zijn we ons daarvan meestal niet bewust.

Angst is een emotie, die wij als mens maar al te goed herkennen. Angst ontstaat doordat er iets gebeurt wat je in gevaar brengt, of waarvan je denkt dat het je in gevaar brengt. Zodra we in een stressvolle situatie terechtkomen, wordt ons brein geactiveerd en maakt ons lichaam het kortwerkende stresshormoon adrenaline aan.

Meer stresshormonen en dus adrenaline zijn nodig om bijvoorbeeld:

  • Lichamelijke activiteiten te ondernemen;
  • Als we in gevaar zijn en/of we moeten vluchten, vechten;
  • Als we opgewonden zijn;
  • Als we pijn ervaren.

Een heftige emotie waardoor ons lichaam wordt aangezet tot het nemen van actie. Een emotie die diepgeworteld in je systeem zit om te overleven zodat je op de juiste manier reageert in een 'split-second'.

Vergelijk Het Met Een Kop Koffie

Het drinken van cafeïne leidt tot het vrijkomen van adrenaline. Adrenaline is de bron van een “vecht-of-vlucht” reactie, het verhoogt de hartslag, de bloeddruk gaat omhoog, spieren spannen zich aan, je gaat transpireren en de ademhaling versnelt. Het is een overlevingsmechanisme dat je dwingt om op te staan en te vechten of te vluchten wanneer je wordt geconfronteerd met een bedreiging.

Insert Image

Het vecht-of-vlucht mechanisme omzeilt het rationeel denken in het voordeel van een snellere reactie. Dit werkt fantastisch als een beer achter je aan zit, maar minder goed als je een zakelijke, nette e-mail moet schrijven.

De adrenaline zorgt ervoor dat de hersenen en het lichaam in een hoge mate van stress schieten en de emoties overspoelen jouw gedrag.

De manier waarop een lichaam van nature op stress reageert is in principe gezond. Maar te lang onder stress staan en angstig zijn zorgt ervoor dat het ons lichaam uitput en daarbij belangrijke bouwstoffen in ons lichaam uitput.

Een bekend probleem zeker omdat er in de maanden oktober al wordt begonnen met het afsteken van vuurwerk. Dit zorgt dus al voor stress en angst bij je huisdier.

De afgelopen jaren hebben daarom in het teken gestaan van een zoektocht van de tips & tricks die WEL en NIET werken.

Daarom mijn top 5 met Manieren Om VuurwerkAngst Bij Honden Te Laten Verdwijnen:

1. Ultimate Anti-Vuurwerk Mix

Dit zijn natuurlijke druppels die inwerken op het lichaam van de hond. Het zorgt voor het kalmeren van angsten en paniek (zonder te drogeren) bij je huisdier omdat de druppels diep inwerken op het hele lichaam van je dier. Het heeft direct effect op de angst die de hond ervaart en zorgt ervoor dat je hond niet of minder wordt overspoeld door zijn emoties.

Dit hebben we getest in de praktijk op meerdere dieren waarbij de meeste honden en katten er veel baat bij hadden (uit eigen ervaring dus). Wij hebben deze druppels samengesteld waarin een mix is gemaakt van alle natuurlijke middelen waarvan wij vinden dat ze een toegevoegde waarde hebben om angst en stress weg te nemen of te verminderen.

Het advies is om er 3 weken voordat Oud & Nieuw begint te starten en 10 dagen erna door te blijven geven voor de beste werking.

Deze natuurlijke druppels hebben we in samenwerking met een dierenarts gemaakt en worden nog op beperkte basis verkocht vanwege een kleine voorraad.

anti-vuurwerk-druppels-voor-huisdieren-tegen-angst-voor-vuurwerk-bij-stress-voor-pure-kalmte-en-rust-de-beste-kwaliteit-3-flesjes

2. ESSENTIËLE OLIËN

Essentiële oliën kunnen een belangrijke rol spelen bij angsten en paniek van mens en dier. Door een olie aan te bieden aan je huisdier met rustgevende en/of aardende eigenschappen kun je direct kalmte en rust geven in voor hen angstaanjagende en stressvolle situaties.

De geur van de olie komt direct binnen – via de neus – in het zoogdierenbrein (het limbisch systeem) en heeft zodoende een zeer direct effect op de emotie die ervaren wordt en daarmee dus ook effect op het geheugen waarmee de ervaring gepaard gaat.

Essentiële oliën zijn de aromatische, geurende stoffen van planten, bloemen, bomen, wortels. Omdat essentiële oliën een duidelijke geur hebben is er ook een sterkte link naar emoties. Bovendien hebben veel essentiële oliën aardende eigenschappen die helpend zijn bij angst en/of paniek.

Belangrijk bij een essentiële olie is dat de druppels een biologische oorsprong hebben

3. MAGNESIUM + VITAMINE B5

Magnesium bevordert allerlei processen in je lichaam. Bij een langdurig tekort aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Een magnesiumtekort in het lichaam zorgt ervoor dat je gevoeliger bent voor stress en dat je spieren erg gespannen zijn.

Stress zorgt ervoor dat je lichaam meer magnesium gebruikt dan normaal, waardoor je magnesiumvoorraad afneemt.

Het tekort aan magnesium wordt alleen maar groter en leidt dus tot meer stress. Het is een vicieuze cirkel waarin je vervolgens belandt. Het heeft niet alleen betrekking op je stressniveau maar ook op je spieren, je energie en weerstand.

Vitamine B blijkt ook zeer goed te werken bij angst en stress. Pantotheenzuur (B5) bevordert een normale groei en een gezond zenuwstelsel. Een tekort leidt tot meer stressgevoeligheid, depressie en snellere (geestelijke) vermoeidheid en weinig energie.

Belangrijk bij deze middelen is dat het afkomstig is van de juiste kwaliteit. Bijvoorbeeld magnesium van Bonusan Forte Plus.

Ontvang de 3 beste Essentiële Oliën die je kunt gebruiken bij vuurwerkangst in je mailbox.

4. THUNDERSHIRT

Het Thundershirt is een soort ‘shirt’ wat je bij je hond kan aantrekken. Het heeft met inbakeren en veiligheid te maken. Baby’s schijnen zich veilig te voelen en rustig te worden als je hen inbakert. Dit werkt hetzelfde voor honden en de druk zou een kalmerende werking hebben op het zenuwstelsel van de hond.

Dit is mijn hond Sem, waarbij ik bezig ben met de training en het aanwennen van het Thundershirt (zoals je ziet is hij er erg blij mee ;-)).

Insert Image

Voordat je het aantrekt gaat er wel de nodige training aan vooraf. Je hond moet er letterlijk aan wennen.

Bij mijn hond Sem heeft het niet het benodigde effect gehad bij zijn vuurwerkangst, maar ik heb er wel erg positieve verhalen over gelezen.

5. Massage van je hond

Massage bij je hond werkt goed tegen stress en gespannen spieren. Dit is een techniek die je doorgaans bij je hond kan gebruiken en het helpt te ontspannen. De massage kun je als ondersteuning gebruiken.

Je kunt je voorstellen als het lichaam het vecht-of-vlucht mechanisme activeert dat het op dat moment lastig zal worden om hem met massage tot rust te brengen. Maar alle beetjes helpen tijdens de vuurwerkmaanden. Al is het alleen al om het stressniveau te verlagen tijdens de aanloopperiode en de hond in de ontspanning te krijgen.

Belangrijk bij de massage is dat het vooral "RUSTIG" gebeurt, zodat je er zelf van in slaap kan vallen. Er komen dan geruststellende stofjes vrij in de hersenen.

Massage verlaagt niet alleen geestelijke stress door ontspanning en de aanmaak van endorfine, maar ook lichamelijke stress. Lichamelijke stress gaat over de gezondheid van het lichaam. Massage verlaagt stress in het lichaam doordat het de bloedbaan verwijdt en daarmee de bloeddoorstroom verhoogt.

Daardoor kunnen er meer afvalstoffen uit weefsels verwijderd worden en komt er meer zuurstof in de weefsels. Hierdoor verlaagt massage de stress in de weefsels. Gevolg is minder stresshormoon en een beter immuunsysteem. Dus een betere weerstand en minder ziekte.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Waarom honden zich uitschudden – de verbazingwekkende stress shake out

Lees Meer...

5 tips bij trauma bij honden: Essentiële stappen voor herstel

Lees Meer...

Honden en Vuurwerkangst – Hoe Je Honden Kalm Kunt Krijgen Tijdens Vuurwerk

Lees Meer...

DB-018 Handige Tips & Adviezen voor honden met vuurwerkangst

Lees Meer...

Vuurwerkangst bij honden | Tips tegen de stress

Lees Meer...

Het effect van stress bij honden en kalmerende signalen

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?