DB 006: #5 Tips Over Hondenvoeding Die Je Moet Kennen! (met voedingsexpert Huub van de Lang)

26  REACTIES


5-TIPS-OVER-HONDENVOEDING

In deze Dierbewust video-interview spreken we met voedingsexpert Huub van de Lang. Huub was een van de eerste als het gaat om het oprichten van een eigen merk genaamd Bandit versvleesvoeding voor honden en katten. Als je versvlees voeding geeft aan jouw hond, dan is het belangrijk om de hygiene strikt in de gaten te houden middels deze Bandit Diervoeding hygiene handleiding.

[av_notification title=’Video’ color=’orange’ border=’dashed’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’normal’ icon_select=’yes’ icon=’ue80d’ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-2oa2er’]
Bekijk onderstaand het interview met voedingsexpert Huub van de Lang
[/av_notification]

 De punten die in het video worden besproken zijn als volgt:

  • 5 punten waar een goede KVV aan moet voldoen
  • Uit welke samenstelling m.b.t. grondstoffen moet een KVV bestaan
  • Waarom er volgens Huub van de Lang zilvervliesrijst in de KVV moet zitten
  • Welke toevoegingen er in KVV moeten zitten
  • Hoeveel afwisseling qua diersoorten moeten er binnen de KVV worden gegeven
  • Hoeveel Calcium een pup en een volwassen hond moeten binnenkrijgen
  • Empirisch onderzoek waaruit blijkt dat honden vroegtijdig sterven door industrieel voer
  • Waarom het belangrijk is dat er wetenschappelijk onderzoek naar vers vlees komt

Hierbij de voedingsrichtlijnen waar honden en kattenvoeding qua minimumvereisten aan moet voldoen volgens de FEDIAF – The European Pet Food Industry Federation.

Dierenarts Gerard Lippert

Verder de titel van het in het Frans geschreven boek : “La Malbouffe ou La vie” schrijver / onderzoeker Dr. Gerard Lippert – La Malbouffe ou la viahonden leven korter bij industrieel brok/blikvoer. Dit is het onderzoek waar Huub van de Lang in het interview naar refereert.

Dierenarts Gerard Lippert uit Brussel wilde aantonen dat honden die de beschikking hadden over een tuin langer zouden leven dan honden die geen beschikking hadden over een tuin.

Echter gedurende het onderzoek kwam hij er achter dat dit helemaal niet het geval was, maar dat het voedselpatroon van invloed was op een langere levensduur. Hier de link van een nieuwsblad die over het onderzoek schrijft. 

Aanmelden voor financieel ondersteunen wetenschappelijk onderzoek

Hopelijk zijn er gegadigde die interesse hebben om het wetenschappelijk onderzoek financieel en/of qua kennis te ondersteunen. Zodat hier op korte termijn actie ondernomen kan worden. Mocht je mee willen doen of interesse hebben vul dan ons contactformulier in.

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben over dit interview stel dan hieronder je vragen. Huub en ik zullen waar mogelijk proberen je vraag te beantwoorden. Uiteraard vragen we jouw hulp om dit filmpje bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht te krijgen door het te liken en te delen!

Bekijk ook het veelbekeken interview over voeding met Tannetje Koning – Vers vlees of brokken voor honden en katten.


Tags


Veel hondenliefhebbers lezen ook:

Laat een berichtje achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Na aanleiding van dit filmpje ben ik overgestapt op Darf. Wil graag mijn ervaring delen. Heb een tijdje op Farmfood brokken gezeten gecombineerd met kvv s’ avonds en merk dat mijn Franse bull van 11 maand daar een stuk energieker op was. Op Darf is ze rustig en in balans maar slaapt heel heel veel. Vraag mij af of dit wel passend is bij haar leeftijd, nu op Darf mis ik namelijk haar energieke jonge honden gedrag. Dat is eigenlijk het enige punt waar ik mij ongerust over maak. Ze is 13,4 kilo en ik voed zo’n 2,5% lichaamsgewicht. Wil nu proberen haar iets meer tegaan geven 3% bijvoorbeeld. Verder volg ik dierbewust al enige tijd.

    1. Update: ik voer nu 3% en ze is weer energiek, probleem opgelost!

    2. Goed bezig Art, ben benieuwd naar je ervaringen op lange termijn.

    3. Dag Ard, goed te horen dat het nu goed gaat. Wellicht moest de hond ook even aan de omschakeling wennen. Daarnaast is er eigenlijk geen standaard voor de benodigde hoeveelheid voer die een hond moet krijgen. Een hond die drie keer per dag een rondje om de vijver wordt uitgelaten zal minder voedsel nodig hebben dan een hond die lange wandelingen met de baas in het bos maakt. Een hond van 1 kg heeft +/- 140 kjoule voer nodig (ook weer afhankelijk van de beweging) Een hond van 50 kg heeft slechts +/-2500 kjoule voeding nodig. De hoeveelheid energie in een voer kun je wel eenvoudig bepalen. Hier volgt een klein rekensommetje:

      1 gram vet levert 9 kcal
      1 gram koolhydraten levert 4 kcal
      1 gram eiwit levert 4 kcal

      1 gram voedingsvezels levert 2 kcal
      Zo kun je dus de energie van diverse voedingen vergelijken.

  2. Is een recall positief of negatief? Alle publicaties uit de VS geven aan dat de kvv industrie daar onvoldoende controle uitoefent, geen controle geen recall. Een recall laat zien dar een fabrikant kwapiteit belamgrijk vindt, uiteraard kunnen er ook prutsers bij zijn.Daarnaast ontbreekt veruit de grootste fabrikant in de vs in de lijst. Hill’s pet foods. Is dit Topmerk zo goed dat er nooit problemen zijn? Het is namelijk wel het meest verkochte merk in de vs en ja ze maken brokken.
    Met andere woorden cijfers over recalls zeggen weinig over de kwaliteit van alle brokvoeders, niets zelfs! Als Japanse auto’s terug moeten naar de dealer dam is er toch n

    1. Een recall wordt vrijwel altijd door de betreffende controle instantie vereist. Hoe het in de autoindustrie gaat weet ik niet, maar in de Europese voedingsindustrie werkt dit dan duidelijk anders. (dier)Voedingsbedrijven zijn ook verplicht om een recall plan (procedure) te maken en voorhanden te hebben liggen.

  3. Ik pas waarschijnlijk niet bij het publiek dat deze prachtige lange reclamefilm zou moeten bekijken, maar wat een hoop ongefundeerde niet onderbouwde onzin komt er voorbij! Wanneer bij een voedingsexpert zelfs de basis kennis ontbreekt over de ware problematiek achter te hoog antibiotica gebruik haak ik normaliter al snel af, maar in dit geval even volgehouden. De antibiotica problematiek heeft niets te maken met residuen in het vlees, maar met het ontstaan van resistentie tegen antibiotica door bacteriën. Dan even kort over biologisch vlees, hier mag antibiotica gebruikt worden alleen er is een grens aan het aantal behandelingen. Ik zou nog wel even door kunnen gaan over alle andere onwaarheden, maar goed we laten het hier maar even bij!
    Wetenschappelijk onderzoek is uitgebreid aanwezig over vers vlees en dan hebben we het niet over empirisch onderzoek, ik vraag me af of u begrijpt wat dit inhoudt? Maar voor u: empirisch is op basis van ervaring. Zo heb ik empirisch ondervonden dat roken niet schadelijk is mijn opa werd 95 en rookte als een ketter. Het is mijn waarneming dus waar.
    Er zijn overigens goede studies uitgevoerd naar het voeren van vers vlees bij huisdieren, maar de uitslagen waren doorgaans niet zo positief, zowel wbt de samenstelling van de voeders als de microbiologische veiligheid van deze voeders. Ik begrijp dat dit u als producent van vers vlees niet past.
    Met andere woorden mooi marketing filmpje lijkt wel wat op tell sell en was iig vermakelijk.
    En oh ja ik werk niet voor de brokken industrie, verkoop geen diervoeding en werk ook niet als dierenarts, ben wel wetenschapper en redelijk klaar met de marketing onzin die voor waar aangenomen wordt!
    Als iemand geld wil geven voor onderzoek geef dit aan een goede universiteit en niet aan een eigenaar van een bedrijf dat het product verkoopt waar het onderzoek over gaat. Wij van wc eend adviseren wc eend.
    Voor advies over het opzetten van een goede studie mag u uiteraard contact opnemen!

    1. Beste Jay, ik stel voor dat je de besproken onderzoeken waar je naar refereert hier bijvoegt zodat iedereen het kan lezen. Een goed onderbouwde discussie kan nooit kwaad.

    2. Beste Jay, Over dit onderzoek zijn diverse publicaties geweest. Heeft u ze allemaal gelezen?
      In dit onderzoek werden 240 monsters van 20 rauw vlees voedingen voor honden onderzocht en, 24 monsters van 2 brokken voeders, en daarnaast ook nog 24 monsters van 2 blik voeders onderzocht.

      De risico’s kwamen volgens het onderzoek in alle varianten voor, zowel in de bereide als in de rauwe voedingen. Bent u het niet met mij eens dat de 20 rauwe voedingen niet in verhouding staan met de 2 droge voeders? Over de methode die hier is toegepast kan ik ook nog wel wat vertellen, maar laten we het leesbaar houden. Wanneer men alle publicaties hierover ook leest dan mag een ieder zijn conclusie trekken.Kunnen we het er over eens worden wanneer er bij het productieproces alsook bij het bewaren en verstrekken van voedsel aan de hond of kat goede hygiëneregels worden toegepast de risico’s even groot zijn. Tegenstanders van versvlees voedingen zullen er altijd blijven. maar: Audi et alteram pastem

    3. Er is verschil in aantal geteste voeders absoluut, maar er zijn diverse studies die de microbiologische veiligheid van vers vlees in twijfel trekken. En die ook daadwerkelijk verschil aantonen.
      Ik ben overigens geen tegenstander van vers vlees, alleen wel van de claims die erover gemaakt worden zonder gefundeerd onderzoek. En ik maak me zorgen over de gevolgen voor de gezondheid van kinderen, zwangeren en ouderen die soms onbedoeld in contact komen met dieren die onnodig pathogenen uitscheiden. Wat betreft samenstelling kunnen een vers vlees en een brokvoer beiden goed zijn, maar over de microbiologische veiligheid van de vers vlees voeders zijn er veel zorgelijke zaken. Even verhitten voor cinsumptie zou veel oplossen

    4. Beste Jay, Hier heeft u helemaal gelijk! Ik had erbij moeten vermelden dat het om preventief antibiotica gebruik ging. Er is wel duidelijk minder antbiotica gebruik in de biologische sector. Hier heeft u een punt. Daarnaast is het antibiotica gebruik in bepaalde sectoren van de intensieve veehouderij het laatste jaar volgens de laatste cijfers met meer dan 50% gedaald. Dus dat is een positieve ontwikkeling. Note: preventief antibiotica gebruik is sinds kort in de veehouderij geheel verboden! (maar dat is recent) En over residuen in het vlees heb ik het overigens niet gehad, wat u wel suggereert. Waarom zou de resistentie van bacteriën niet bij dieren van toepassing zijn?

    5. Uiteraard speelt resistentie een rol bij dieren de meeste kiemen gaan van mens naar huusdier en voor het oplopen van een infectie met een resistente kiem is met name onverhit vlees een risico. Helaas zien we ook in de biologische industrie resistentie voor antibiotica. De kiemen bevinden zich niet alleen in dieren die veel antibiotica hebben gehad.
      U haalde in de film aan dat er antibiotica in het vlees zouden zitten. Dit zie ik als residuen.

    6. In welke mate komen bacteriën met ESBL’s voor op vlees en wat zijn de risico’s?

      Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de vleesproducten in de supermarkt besmet is met ESBL-producerende bacteriën. Het is echter op dit moment niet duidelijk op welk niveau ESBL’s een risico vormen. In het kader van het Topsectorenbeleid is hiertoe een onderzoeksprogramma ingediend. De deskundigen melden dat er vooralsnog geen directe risico’s zijn voor de volksgezondheid via het eten van vlees, maar adviseren wel om vlees en vleesproducten hygiënisch te bereiden en het vlees voldoende te verhitten.

      Bevat vlees antibiotica?

      Vaak wordt het punt van de aanwezigheid van antibioticaresistente bacteriën op vlees verward met punt van de aanwezigheid van residuen van antibiotica in vlees. Door het behandelen van dieren met antibiotica kunnen residuen in het vlees achterblijven. Voor de voedselveiligheid zijn er in Europa wettelijke wachttermijnen en maximale residulimieten voor producten van dierlijke oorsprong vastgesteld. Vlees (incl. kippenvlees) en andere dierlijke producten worden veelvuldig getest op het voorkomen van residuen van antibiotica, zoals bij de officiële keuring na het slachten en in het kader van het Nationaal Plan Residuen. Daarnaast kennen de varkens- en kalversector zelfcontroleprogramma’s waarin dieren steekproefsgewijs gecontroleerd worden op residuen van antibiotica. Overschrijding van de maximale residulimiet leidt tot de afkeur van het vlees. In de praktijk blijkt dat deze programma’s erg goed werken. Er worden nauwelijks overschrijdingen gevonden.
      note: Overigens is het rundvlees wat wij toepassen ESBL vrij. (getest door een onafhankelijk bureau. zie de publicatie op juli 2013)

      bronvermelding: http://www.pve.nl

    7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003575/
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24728367/?i=1&from=raw%20meat%20cat

      Als u uitgelezen bent er zijn nog 320 publicaties over het onderwerp op pubmed laat maar weten

      Belangrijkste issues vers vlees
      Besmetting met salmonella e coli, toxoplasma en anderen.
      De voedingen schieten nogal vaak tekort in de samenstelling van voedingsstoffen.
      Wellicht goed om een keer een filmpje te maken met een voedingsexpert? Dan bedoel ik iemand die een opleiding daarvoor heeft en een genuanceerd beeld geeft.

    8. Bedankt voor de informatie en hopelijk hebben de lezers hier ook wat aan. Het is altijd interessant om meerdere voedingsexperts aan het woord te laten. Dus geef maar een naam door welke je graag geïnterviewd wilt hebben, dat laat dan direct zien dat het niet als Tell Sell is bedoeld maar puur informatief voor de volgers van Dierbewust.

    9. Dat filmpje is er op een nascholingssite voor dierenartsen. http://www.vetined.nl gehouden op de universiteit van Utrecht met als titel: brok versus versvlees. De gevaren waar u het hier over heeft kwamen daar tevens aan bod.Het was weliswaar een gesprek van een halve middag wat teruggebracht is naar ongeveer een kwartier, maar de handout is ook na te lezen.

    10. Dat filmpje is er, zie http://www.vetined.nl met als titel “brok versus versvlees” Vetined is een nascholingssite voor dierenartsen, het gesprek heeft plaatsgevonden op de universiteit van Utrecht. Het verhaal van de risico’s komen hier ook ter sprake. Het was een gesprek van een halve middag wat teruggebracht is tot een filmpje van een kwartier, maar een handout is ook in te zien.

    11. Beste Jay, Ik hoop niet dat u het nu onvriendelijk van mij vind worden, maar de harde cijfers liegen er niet om. Wanneer u deze link aanklikt: http://www.fda.gov/AnimalVeterinary/SafetyHealth/RecallsWithdrawals/default.htm
      dan zal u zien dat hier een lijst vermeld staat met recalls (terugroepacties van de U.S Food and drug administration) en het zal u wellicht nu verbazen dat u op deze lijst geen diepvriesvoederbedrijven tegenkomt maar slechts allemaal droogvoeder bedrijven of toeleveranciers van de droogvoederindustrie. Wanneer de link niet werkt dan zal ik een kopie van de lijst publiceren, dit zijn de recalls van het afgelopen jaar. Dit bewijst maar weer eens dat met name het salmonellagevaar groter is bij droogvoeders. Ja lieve mensen en meelezers, voeding is en zal altijd een emotioneel onderwerp blijven. Wat moeten we nu doen om onze geliefde viervoeters een maximum aan welzijn te brengen. Een goed welzijn zal vervolgens onze hond of kat een lange levensduur geven.

    12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003575/

      Dit is een onderzoek wat de gevaren van versvlees weergeeft
      v.w.b. het gevaar voor salmonella e.d. en daarnaast het gevaar van tekorten in
      de voeding.

      Bij ons in Nederland zijn geen besmettingen waargenomen van
      salmonella of de campylobacter die zijn overgebracht van de diepvriesvoedingen
      (KVV) op de mens. (zie site NVWA) De
      meeste geregistreerde besmettingen hadden als oorzaak de barbecue in de tuin en
      het aanschaffen van kip/vis producten op de markt of in de winkel en dat had
      niets met diervoeding te maken. Dit neemt niet weg dat gevaar niet aanwezig is
      wanneer je diepvriesvoer aan je hond gaat verschaffen, maar de controle bij
      bereiding is zeer streng en ligt in Nederland (Europa) op een zeer hoog niveau.
      Fabrikanten zijn verplicht om op salmonella te controleren (overigens ook
      andere bacteriën waaronder bijv. entero) Men moet enkel wel met wat hygiene
      regels rekening houden, maar dat is niet anders als bij het bereiden van rauwe
      vlees producten in eigen keuken wat men zelf wel nuttigen (menselijke
      consumptie).

      Het gevaar van tekorten waar men in dit onderzoek aan refereert,
      komt niet voor bij geregistreerde diepvriesvoedingen die de richtlijnen volgen,
      dit gaat natuurlijk ook op voor de brokkenfabrikanten, beiden moeten een
      gecontroleerd productie proces volgen. Een aangekaart voorbeeld in dit
      onderzoek van de hond die 20%vlees kreeg met daarnaast 80% rijst maakt al
      duidelijk, welke kant men in dit onderzoek uit wilde gaan………….

      Overigens nu we het
      over brokken hebben, de waargenomen salmonella besmettingen bij honden hebben
      wij in onze eigen dierenartsenpraktijk nog nooit bij honden geconstateerd die
      op vleesmaaltijden stonden, maar wel bij brokgevoerde honden. Daarnaast heb ik
      de tekorten die kunnen ontstaan v.w.b. de macro en micro nutriënten voldoende
      behandeld in het interview. De belangrijkste zijn terug te vinden op het
      verplichte etiket. De uitgebreide micro nutriënten zijn nogmaals op deze site
      te vinden. Daarnaast komt in bovenstaand onderzoek de melamineverontreiniging in 2007 nog eens naar boven, maar denk hierbij
      enkel dan maar eens terug aan de recente verontreiniging in babyvoeding.
      Allemaal grote risico’s, maar die zijn exact hetzelfde voor de menselijke
      consumptie keten en wellicht een extra reden om aan een biologisch product te
      denken of een zuiver product zonder chemische toevoegingen.

      Note: Er zijn veel meer salmonella besmettingen bekend van
      droogvoeders dan van diepvriesvoeders.

    13. Het onderzoek van Dr. gerard Lippert voldeed aan alle eisen (de statistische gegevens staan er overigens netjes bijvermeld) Het ging hier om een onderzoek van ruim 700 honden.

    14. Het is niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift dit zegt zeer veel over de opzet van een dergelijke studie. Ik kan nergens vinden welke honden en hoeveel zich per groep bevinden. Er kunnen heel goed andere variabelen meespelen bv dieren met nierziekte gaan strikt op een dieet, deze dieren zijn desondanks het eten van zo’n dieet uiteraard nog altijd korter dan dieren die geen nierziekte hebben. Zo zijn er nog vele variabelen mogelijk, waartussen beide groepen verschillen. Een goede studie bestaat daarom uit identieke groepen die vergeleken worden. Ik ben nieuwsgierig naar de ruwe data van dit onderzoek, maar ja helaad niet in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd dud niet te vinden.

    15. De ruwe data staat vervolgens allemaal in het boekje. Om de prijs hoeft u het niet te laten, die is nog geen 15 euro. Het is wel in de Franse taal geschreven. De statistische gegevens en waarden zijn er allemaal netjes bij vermeld. De link staat bovenaan deze pagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Use this Bottom Section to Promote Your Offer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim